Hyundai ix20: 6 Meest Voorkomende Problemen


Zilveren Hyundai ix20

Wat zijn de meest voorkomende problemen van een Hyundai ix20? Als je een nieuwe of tweedehands ix20 wilt aanschaffen dan is dat natuurlijk een hele relevante vraag. In deze blog hebben we de vijf grootse mankementen van de ix20 op een rijtje gezet. Eerste even een snel antwoord:

De meest voorkomende problemen van een Hyundai ix20 zijn als volgt: laag rijcomfort bij hoge snelheden, veel kunststofonderdelen in het interieur en een onbetrouwbaar start-stop systeem. Verder zijn kantelende zuigers, remklauwen die vroegtijdig vervangen moeten worden en een airco die teveel geluid maakt veelgehoord problemen.

Daar is echter nog lang niet alles mee gezegd. Hieronder duiken we als eerste tot in detail in de problemen die we zojuist besproken hebben. Daarnaast kijken we ook hoe je ze kunt herkennen als je een tweedehands auto wilt aanschaffen en hoeveel het zou kosten om het probleem op te lossen. Lees snel verder!

1. Motor Niet Optimaal Geschikt Voor Snelweg

Een klacht die wel vaker opduikt als het over de Hyundai ix20 gaat, is dat de motor niet optimaal is voor het rijden op de snelweg en met hoge snelheden. Dit is te merken aan het feit dat deze in de eerste drie versnellingen vaak nog prima werkt levert, maar daarboven steeds meer moeite lijkt te hebben. In de hoogste twee versnellingen krijg je het gevoel dat deze auto er zwaar aan moet trekken, en dat geeft niet altijd een fijn gevoel wanneer je op de snelweg aan het rijden bent.

Tijdens het rijden bij lagere snelheden is er weinig van te merken. Sterker nog, de auto maakt dan juist een prima indruk. Tijdens ritjes in de buurt en in de stad is er dus niets aan de hand. Daar is deze auto juist heel goed voor geschikt. Maar wanneer je veel kilometers maakt en vaak op de snelweg rijdt, is het wel iets om rekening mee te houden. Helaas is het niet iets waar veel aan gedaan kan worden, omdat het nu eenmaal bij het karakter van deze wagen hoort. 

Als je trouwens een tweedehands auto op het oog hebt is het verstandig om de historie van deze auto na te kijken. Zo weet je of de auto last heeft van de veelvoorkomende problemen. De APK-historie kun je gratis nakijken op de website van kentekencheck.nl. Klik hier om naar de website te gaan en vul het kenteken in van de auto die je op het oog hebt!

2. Hard Materiaal Interieur

Allereerst is het zeker de moeite waard dat het interieur er over het algemeen strak en fris uitziet. Dit is onder andere terug te zien aan het dashboard. Ook zijn er aluminium accenten terug te vinden op onder andere het stuurwiel, wat hier zeker aan bijdraagt. Toch heeft het interieur ook een minpunt. Er zijn hiervoor nogal harde kunststoffen gebruikt. En ondanks dat het allemaal zeer netjes en strak oogt, maakt dat het wel ietsje minder comfortabel. Niet dat het voor veel mensen een reden zal zijn om de auto niet aan te schaffen, maar het is toch iets om rekening mee te houden wanneer je dit belangrijk vindt. 

Ben je in de markt voor een Hyundai ix20, bekijk dan onderstaande video eens.

3. Problemen Met Start/Stop Systeem

Er zijn meerdere verhalen bekend van bestuurders die problemen hebben met het start/stop systeem. Dit werkt na verloop van tijd niet of nauwelijks. In veel gevallen ontstaan deze problemen doordat er iets aan de hand is met de accu. Wanneer de spanning van de accu te laag is zorgt dit ervoor dat het start/stop systeem niet meer goed functioneert. In een dergelijk geval kan het soms helpen wanneer deze volledig wordt opgeladen, maar dat biedt helaas niet altijd uitkomst. Mocht dit het geval zijn, dan zal de volgende logische stap zijn om de accu te laten vervangen.

Soms kan het ook liggen aan het vaak rijden van korte afstanden, maar dat hoeft niet altijd. Hoewel het niet bevorderlijk is, moet dit normaal gesproken geen probleem zijn. Het feit is wel dat wanneer de accu tekort komt qua capaciteit, de beste oplossing is om deze spoedig te laten vervangen. Een auto die slecht start of dit helemaal niet doet is uiteraard erg vervelend, wat het al gauw de moeite waard maakt om deze reparatie uit te laten voeren.

Wanneer je de auto bij de garage brengt zal het niet heel lang duren voordat dit geregeld is. Het vervangen van de accu zelf kost een monteur namelijk slechts een half uur. De kosten kunnen daarbij overigens wel erg uiteenlopen. Daarbij hangt het er vooral vanaf wat voor uitvoering van de Hyundai ix20 je precies hebt en welke accu hiervoor geschikt is. Normaal gesproken kost het vervangen van dit onderdeel tussen de 60 en 300 euro, al is dat wel inclusief arbeidsloon en BTW.    

4. Ratelend Geluid Te Horen in De Auto

Vaker dan eens wordt er door eigenaren van de ix20 gemeld dat er een ratelend geluid vanuit de auto te horen is. In dergelijke gevallen wordt er vaak als eerste gedacht aan een kapotte distributieketting, maar in de praktijk blijkt dat niet altijd de boosdoener te zijn. Hoewel het wel aan dit onderdeel kan liggen, blijken ook kantelende zuigers een vaak voorkomende oorzaak van dit geluid te zijn.

Dit kan dan weer duiden op een versleten motor, wat stukken erger is dan het vervangen van een distributieketting. Mocht er hier een reparatie aan gedaan moeten worden, dan is dit enorm prijzig. Uit andere gebruikerservaringen blijkt het te zijn opgelost door het onderblok te vervangen. Dit heeft het geluid dan verholpen en ervoor gezorgd dat alles weer naar behoren werkt. Als het meezit valt dit onder de garantie. Omdat er echter veel van dit soort problemen voorkomen met de Hyundai ix20, zijn er soms ook coulanceregelingen van toepassing voor deze reparaties.

5. Remklauwen Moeten Worden Vervangen

Bij veel Hyundai ix20 modellen tot 2012 komt het regelmatig voor dat de remklauwen vroegtijdig moeten worden vervangen. Hiervoor zijn er zelfs een aantal teruggeroepen, al is niet helemaal duidelijk in welke landen dit precies geweest is en of het in grote getalen is gebeurd. De kans is echter vrij groot dat wanneer je een ix20 vanuit deze specifieke periode hebt, de remklauwen vroegtijdig aan vervanging toe zijn.

Omdat dit een essentieel onderdeel van de remmen is, is het belangrijk er snel iets aan te doen wanneer het niet goed zit. Problemen met de remklauwen zijn vaak te herkennen aan een niet volledig werkend remsysteem. Dat wil dus niet zeggen dat de remmen helemaal niet werken, maar deze zullen wel net iets trager reageren dan normaal het geval zal zijn. En alleen al daardoor kunnen gevaarlijke situaties ontstaan die je liever zult willen vermijden.

Deze reparatie is er een die zeer secuur uitgevoerd dient te worden. Hoewel een erkende monteur hier niet langer dan een uur over zal doen, is het niet aan te raden om dit zelf te proberen, mits je heel veel verstand van auto’s hebt. Doordat het onderdeel soms vrij prijzig kan zijn, kunnen de kosten voor de reparatie ook oplopen. Al zal het vervangen van de remklauwen normaal gesproken inclusief BTW en arbeidsloon rond de 110 euro kosten.    

6. Airco Maakt Veel Geluid

Problemen met de airco komen niet heel regelmatig voor maar worden nog wel eens gemeld. En vaak gebeurd dit als de auto nog helemaal niet zo oud is. Gelukkig is de oorzaak vaak vrij makkelijk te achterhalen en kost het niet zoveel om dit op te lossen. Je kunt problemen met de airconditioning op verschillende manieren herkennen, maar vaak wordt dit merkbaar door een bepaald geluid wat ontstaat wanneer je de airco wilt gebruiken.

Dit is ten eerste natuurlijk vervelend om de hele tijd aan te moeten horen. Daarbij werkt de airco hierdoor vaak ook minder, en dus kan er maar beter snel wat aan gedaan worden. In vrijwel alle gevallen die bekend zijn komt het doordat er te weinig koudemiddel aanwezig is. Als dit eenmaal is aangevuld verdwijnt het probleem al snel. Dit kan daarom vaak preventief worden voorkomen door regelmatig te checken of er nog voldoende koelvloeistof aanwezig is. Dit wordt namelijk niet altijd standaard gecontroleerd wanneer de auto voor een beurt naar de garage gaat. 

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs