De 24 Verschillende Soorten Auto’s Die Er Zijn!


rode ford fusion

Welke verschillende type auto’s zijn er eigenlijk? Als je op zoek bent naar een nieuwe auto is het natuurlijk goed om te weten welke mogelijkheden er zijn en welke het beste passen bij jouw levensstijl. Hieronder hebben we de 24 verschillende soorten auto’s op een rij gezet. We vertellen wat de voor- en nadelen zijn van elke soort auto en hoe je ze kunt herkennen. Lees snel verder!

1. Sedan

Blue Alfa Romeo Sedan Car Free Stock Photo - Public Domain Pictures

De sedan is in Nederland waarschijnlijk een van de meest populaire carrosserie types die er te vinden is. Een sedan betekent dat de auto uit drie delen bestaat. De motor bevind zich in de voorkant, de passagiers in het midden en de (vaak ruime) laadruimte vind je terug aan de achterkant van de auto.

Daarnaast is een kenmerk van sedan dat ze veel ruimte hebben voor zowel passagiers en baggage. Verder heeft een sedan 4 aparte deuren voor de passagiers en een kofferklep

Voorbeelden van sedans zijn onder andere de BMW 3- en 5-Series, Volvo S40/60/80/90, Tesla Model S, Audi A3/4/6 en de Mercedes C- E-klasse.

2. Hatchback

Een hatchback is een van de meest populaire soorten auto’s in Nederland. Reden hiervoor is dat de wagens compact zijn en flexibel. Een hatchback bestaat qua design uit 2 delen. De motor zit in de voorkant en de passagiers en de bagage aan de achterkant. Een hatchback kan drie of vijf deuren hebben. Verder hebben deze auto’s vaak neerklappende stoelen op de achterbank zodat er meer laadruimte gemaakt kan worden als dit nodig is.

White BMW Hatchback Car Free Stock Photo - Public Domain Pictures

3. MPV

MPV staat voor ‘Multi Person Vehicle’ en het geeft aan dat de auto geschikt is voor meerdere personen. Deze auto’s zijn vooral in de Verenigde Staten populair maar zijn ook in trek in Nederland bij grote families. Reden hiervoor is dat de auto’s vaak plek hebben voor minimaal 5 personen en in sommige gevallen zelfs voor 8 personen. Daarnaast is de laadruimte ontzetten ruim waardoor alle baggage ook mee kan. Een ander kenmerk is dat MPV’s vaak schuifdeuren hebben die het in- en uitstappen vergemakkelijken.

File:2005 Mazda MPV.jpg - Wikimedia Commons

4. SUV

SUV’s zijn tegenwoordig een van de populairste type auto’s die er verkrijgbaar is. SUV staat voor ‘Sport Utility Vehicle’ wat aangeeft dat de auto ook voor sportievere doeleinden beschikbaar is. In dit geval praten we dan vooral over het gebruik van de auto buiten de geasfalteerde wegen. SUV’s zijn populair omdat ze veel ruimte bieden (afhankelijk van de wagen praten we over 5 of 7 zitplaatsen). Het verschil met een MPV is dat een SUV vaak niet heel veel laadruimte meer heeft als er 7 zitplaatsen zijn ingenomen.

White Mercedes SUV Car Free Stock Photo - Public Domain Pictures

5. Crossover

De term crossover bestaat doordat deze auto’s vaak lijken op een SUV maar toch niet helemaal hetzelfde zijn. SUVs delen het platform waarop ze zijn gebouwd vaak met een pickup truck terwijl een crossover een platform deelt met normale personenauto’s. Om deze reden zijn crossovers vaak populairder in Nederland: ze bieden ruimte, een hoge zit maar zijn toch net wat compacter dan een gemiddelde SUV.

SUV

6. Elektrisch

Elektrische auto’s zijn er in alle soorten en maten. Het gaat hier dan ook niet zozeer om het type carrosserie maar vooral om hoe de auto ontworpen is en hoe deze wordt aangedreven. Populaire auto’s zijn natuurlijk alle auto’s die Tesla gemaakt heeft. Tegenwoordig maakt ook Volkswagen met de ID-serie een grote slag (zie afbeelding hieronder). Verder vallen plug-in hybrides ook onder de ‘elektrische’ categorie. Echter worden deze zogeheten PHEVs steeds minder populair omdat volledig elektrische voertuigen steeds beter worden.

File:Volkswagen ID.3 at IAA 2019 IMG 0779.jpg - Wikimedia Commons

7. Pickup

Pickups zijn vooral populair in landen waar veel ruimte beschikbaar is en waar ook onverharde wegen een grote rol spelen. Denk dan bijvoorbeeld aan de Verenigde Staten en Canada. Pickups zijn daar, naast SUVs, verreweg het populairst. Pickups kenmerken zich door de open achterbak. Verder kun je een pickup krijgen met een regular cab, king cab of crew cab. Een regular cab heeft twee deuren, een king cab heeft ook twee deuren maar een grotere cabine en een crew cab heeft vier deuren en biedt dus meer plek aan passagiers.

File:2018 Ford F-150 XLT Crew Cab, front 11.10.19.jpg - Wikimedia Commons

8. Jeep

Naast pickups zijn ook Jeeps een auto type wat vooral populair is in de Verenigde Staten. Reden hiervoor is dat deze auto’s ook weer geweldige off-road capaciteiten hebben. Daarnaast zijn ze ook heel erg betrouwbaar en kunnen ze makkelijk gemodificeerd worden. In Nederland zul je dit merk ook weer niet veel voorbij zien komen doordat de sterkste punten van deze auto hier niet echt van pas komen.

File:JeepWrangler2013.jpg - Wikimedia Commons

9. Coupe

Een coupe zul je in Nederland zeker wel voorbij zien komen. Vooral luxere auto’s zoals Mercedessen en BMW’s hebben deze carrosserie vaak beschikbaar. Een coupe is een auto met twee deuren en een aflopende achterkant. Het heeft dus vooral te maken met het ontwerp van de auto. Coupes bieden vaak twee volwaardige plekken aan de voorkant. Door de aflopende achterkant is de ruimte aan de achterkant vaak beperkt en kunnen er eigenlijk alleen kleine kinderen zitten.

File:Mercedes-AMG E 53 Coupe, Paris Motor Show 2018, IMG 0555.jpg -  Wikimedia Commons

10. Cabriolet

Een cabriolet is heeft het meeste weg van een sedan of een coup als het gaat om het ontwerp van de auto. Cabriolets bieden plek aan vier personen en hebben twee of vier deuren. In het Engels worden deze auto’s ook wel convertibles genoemd. Deze term beschrijft een auto waar het dak naar beneden geklapt kan worden. Het kan hier dan gaan om een soft top of een hard top.

2005 Performance White Ford Mustang V6 Premium Convertible #30816217 Photo  #8 | GTCarLot.com - Car Color Galleries

11. Roadster

Een roadster is eigenlijk een kleinere versie van een cabriolet. Een roadster verschilt met een cabriolet doordat een roadster alleen plek heeft voor twee personen. Daarnaast heeft een roadster alleen twee deuren. Wel heeft een roadster, net als een cabriolet, een neerklappend soft top of hard top dak. Daarnaast zijn roadster vaak kleine, sportieve wagens die zich vooral focussen op het plezier van het rijden.

File:Mazda MX-5 Miata, Bangladesh. (45867643872).jpg - Wikimedia Commons

12. Station Wagon/Estate

Een station wagon wordt toch vaak gezien als de familieversie van een sedan. Dat komt omdat sedans vaak een station wagon versie hebben. Zoals je op onderstaande afbeelding kunt zien is het verschil tussen deze twee auto types dat een station wagon een grotere achterbak heeft met een verhoogd dak. Dat maakt deze auto’s ideaal als je bijvoorbeeld op wintersport of zomervakantie wilt gaan met het hele gezin.

White Volkswagen Station Wagon Free Stock Photo - Public Domain Pictures

13. Sportauto

Sportauto’s zijn eigenlijk een beetje een aparte categorie op deze lijst. Reden hiervoor is dat ‘sportauto’ meer een overkoepelende term is dan dat het een typische soort auto is. Roadsters, hot hatches en coupes kunnen allemaal sportauto’s zijn. Kenmerken van een sportauto zijn dat de auto twee deuren moet hebben, een aerodynamisch design heeft en een goede wegligging gecombineerd met een redelijk krachtige motor.

File:2004 Nissan 350Z 3.5 Front.jpg - Wikimedia Commons

14. Hot Hatch

Hot hatches zijn de sportieve versies van de normale hatchbacks. Een Ford Fiesta is bijvoorbeeld een normale hatchback. Echter, een Ford Fiesta ST is een stuk krachtigere auto met een sportiever ontwerp en krachtigere remmen. Hetzelfde kan gezegd worden voor de Renault Clio en de Clio RS. In Nederland zie je dit soort auto’s hier en daar wel voorbij komen. Echter, deze auto’s zijn vaak 10 tot 20 duizend duurder dan de normale versies.

File:2018 Ford Fiesta ST-2 Turbo 1.5 (1).jpg - Wikimedia Commons

15. Limousine

Limousines kennen we natuurlijk allemaal wel. Dit zijn auto’s die veeeeeeel langer zijn dan de gemiddelde auto. Naast het opvallende ontwerp kenmerken ze zich ook door geblindeerde ramen en een luxe in- en exterieur. Bekende modellen zijn onder andere de Lincoln MKT Livery, Lincoln Navigator L en Mercedes-Benz Pullman.

File:Luxury Stretched Limousine Cadillac.png - Wikimedia Commons

16. Pony

Pony cars zijn de afstammelingen van de Amerikaanse muscle cars. Muscle cars waren auto’s die in de jaren ’70 en ’80 geproduceerd werden en zich vooral kenmerkte door een zogeheten big-block V8 in combinatie met een grote grill en een ontwerp met rechte lijnen. Door de oliecrisis in de jaren ’80 zijn deze auto’s uiteindelijk van de markt verdwenen. Pony cars lijken qua ontwerp heel erg op muscle cars. Het verschil is echter dat deze auto’s tegenwoordig gebruik maken van een small-block V8 (welke een stuk zuiniger is dan een big-block).

File:2019 Chevrolet Camaro base, front 11.9.19.jpg - Wikimedia Commons

17. Sport Sedan

Wat een hot hatch is voor een hatchback, dat is een sport sedan voor de sedans. De naam zegt het eigenlijk al, deze categorie gaat vooral over de sportieve sedans. Deze kenmerken zich door een sportief ontwerp gecombineerd met een krachtige motor (vaak gaat het hier dan om een V8). Merken als Mercedes, BMW en Maserati verkopen deze sedans allemaal.

Maserati Ghibli sports sedan | Maserati, represented by the … | Flickr

18. Militair Voertuig

Dit is nog zo’n specifieke categorie die zeker een eigen stukje verdient maar die je in Europa eigenlijk nooit echt zult tegenkomen. Militaire voertuigen die geschikt zijn voor de openbare weg zijn namelijk vooral in de Verenigde Staten iets populairder (en zelfs daar is het geen grote markt). Het merk Hummer is toch wel de bekendste van zijn soort. Het zal je niet verbazen dat de off-road capaciteiten van deze auto geweldig zijn en dat de auto van binnen ook zeer ruim is. Echter, daar staat een onhandig formaat tegenover gecombineerd met een verbruik wat vaak rond de 1 op 3 ligt.

File:Hummer H3 BCN 2009.jpg - Wikimedia Commons

19. Grand Tourer

Een grand tourer kunnen we toch het beste omschrijven als een sportauto die geschikt is voor lange afstanden. Deze auto’s kenmerken zich door hun sportieve karakter gecombineerd met verschillende luxe elementen. Dit zorgt ervoor dat de auto hoge snelheden kan bereiken maar dat dit comfortabel genoeg kan gebeuren. De Bentley Continental GT die je hieronder ziet geeft je een beeld van hoe zo’n auto eruit kan zien.

File:2019 Bentley Continental GT Automatic 6.0.jpg - Wikimedia Commons

20. Shooting Brake

Voor ons zijn zogeheten shooting brakes toch het beste omschrijven als de combinatie van een sports sedan, station wagon en een coupe. Ze hebben de sportieve capaciteiten van een sports sedan, de ruimte achterin van een station wagon en de aflopende achterkant van een coupe. Veel zie je ze tegenwoordig nog niet maar Mercedes heeft tegenwoordig wat shooting brake opties.

Mercedes-AMG CLA 45 S Shooting Brake | The second generation… | Flickr

21. Hot Rod

Hot rods zijn echt typisch Amerikaans en ze hebben daar ook een redelijke populariteit onder een specifiek groep auto enthousiastelingen. Hot rods zijn oude of klassieke gemodificeerde Amerikaanse auto’s. Vaak hebben ze een zichtbare motor die enorm veel vermogen levert waardoor de acceleratie en topsnelheid van de auto ook een stuk beter is geworden.

Red Hot Rod Car Retro - Free photo on Pixabay

22. Rat Rod

Over rat rods kunnen we redelijk kort zijn. Dit zijn eigenlijk hot rods maar dan met een verouderd, verroest uiterlijk. Echter, dit uiterlijk is vaak compleet bedoeld en heeft daardoor zijn eigen charme.

File:Typical Rat Rod.jpg - Wikimedia Commons

23. Low Rider

Nog een auto type wat vooral in Amerika onder enthousiastelingen populair is. Een lowrider is een auto die gemodificeerd is om ervoor te zorgen dat deze heel erg laag op de weg kan liggen. Vaak gebeurd dit met hydraulische systemen. Het uiterlijk van een lowrider is daarnaast vaak opvallend en bevat veel chromen elementen.

Car Lowrider Chevy - Free photo on Pixabay

24. Tuner

Tuner auto’s zijn auto’s die specifiek gemodificeerd zijn om de prestatie te verhogen. Het kan zijn dat de eigenaar sneller over een circuit wil rijden. Het kan ook zijn dat de auto aangepast is om beter te kunnen driften, of om te drag racen. Een ding is zeker, een tuner auto zul je direct herkennen aan zijn opvallende uiterlijk. Vaak gaat het hier dan om Japanse auto’s omdat deze zich beter lenen voor dit soort doeleinden.

Sunny Day | Tuner Evolution Chicago | Arturo Hurtado | Flickr

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs