Help, Dashboard Lampje Driehoek Met Uitroepteken Brandt!


Dashboard Lampje Driehoek Met Uitroepteken

Als je de auto start gaan alle dashboardlampjes branden en dat geeft een vrolijk gezicht. Ze gaan branden omdat dit gelijk een check is van het autosysteem. En als je de auto start gaan ze, als het goed is gelijk weer uit. Dan is het veilig om met de auto te rijden. Maar wat nu als tijdens het rijden het dashboard lampje met driehoek en uitroepteken gaat branden?

Dashboard Lampje Driehoek Met Uitroepteken Brandt. Dit is een algemene waarschuwing wat aangeeft dat er iets fout is met het elektrische circuit van de auto. Wat er fout is wordt niet aangegeven. Dit kan alleen gevonden worden als de computer uitgelezen wordt met een OBD2 scanner.

Dit is in het kort waar het dashboard lampje met driehoek en uitroepteken voor staat en wat een oorzaak kan zijn. Het lampje kan echter veel meer betekenissen hebben en dit kan verschillen per automerk. Kortom, er is veel meer over te vertellen en in deze blog wordt dit uitgelegd. Dus lees snel verder als het dashboardlampje met driehoek en uitroepteken aan is.

Betekenis Dashboard Lampje Driehoek Met Uitroepteken

Als eerste de kleur van het dashboard lampje. Een lampje kan drie kleuren hebben die allemaal iets anders betekenen, namelijk:

 • Rood
  Als een dashboard lampje in deze kleur oplicht dan moet je gelijk stoppen met rijden, want er is acuut gevaar. Zoek een parkeerplaats waar je veilig kunt staan en stop de auto. Als je doorrijdt, maak je waarschijnlijk de schade groter.
 • Oranje
  Een oranje kleur dashboard lampje geeft aan dat er probleem is en dat actie is vereist. Je kunt doorrijden (als dit nog gaat) maar onderzoek wel waar het probleem zit en/of ga langs een garage.
 • Groen
  Als een lampje groen brandt dan is het systeem veilig en functioneert het naar wens. Alles is goed.

De betekenis van het lampje op het dashboard met een driehoek en uitroepteken staat voor een algemene motorstoring en dan in het elektrisch systeem. De elektronica van de auto functioneert dus niet goed meer.

Het probleem is algemeen en kan dus van alles zijn, zoals een probleem met de remschakelaar, ABS-problemen, achteruitrijsensoren werken niet of bijvoorbeeld de stuurhoeksensor werkt niet meer.

In sommige gevallen vallen kunnen bepaalde systemen van de auto uitvallen en in het ergste geval val de hele auto stil en kan er niet verder gereden worden.

Onderzoek is dus nodig en het is verstandig om een bezoek te brengen aan de garage. Zij lezen met een OBD2 scanner de computer van de auto uit en achterhalen zo het probleem. Elk garagebedrijf kan de computer voor je uitlezen en dit kost ongeveer € 25 per keer.

Mocht je het probleem zelf willen uitzoeken dan kun je dit doen door gebruik te maken van een OBD2-scanner. Zo’n scanner kun je hier aanschaffen bij Bol.com. Deze kun je in de computer van je auto steken en zo kan je de foutmelding uitlezen en deze gericht vervangen. 

Branden Er meerdere Dashboard lampjes?

Als alleen het dashboard lampje met driehoek en uitroepteken gaat branden dan is een bezoek aan de garage noodzakelijk zoals bovenstaand omschreven is. Het is een algemene storing en dit lampje geeft niet de oorzaak weer!

Echter, in heel veel gevallen gaat er gelijktijdig nog een ander dashboard lampje branden. Dit is niet altijd het geval en verschilt van automerk tot automerk.
Dit tweede dashboard lampje is meestal een specifiek lampje wat aangeeft wat het probleem écht is. Als dit het geval is kan je er zeker van zijn dat het tweede lampje de oorzaak van het probleem is.

Het dashboard lampje met driehoek en uitroepteken gaat branden om aan te geven dat er een fout in het elektrisch systeem zit en het ander lampje geef dan aan wat er fout is.

Bekijk onderstaande video als je meer wil weten over de verschillende dashboardlampjes en wat je moet doen als een van de lampjes gaat branden.

Kan Je Doorrijden Met De Auto?

Deze vraag is lastiger te beantwoorden, omdat het een algemene foutmelding is welke betrekking heeft op het elektrisch systeem.

Of je door kan rijden is dus niet een, twee, drie te vertellen.

Is de achteruitrijsensor stuk dan kan je rustig doorrijden met de auto, je moet alleen uitkijken als je achteruit ga inparkeren.

Is de stuurhoeksensor kapot dan is het zaak dit zo snel mogelijk te repareren en kan je voorzichtig naar een garage rijden, als deze niet te ver weg is of je kunt de pechdienst inschakelen. Als je hiervoor verzekerd bent kost het je hoogstwaarschijnlijk niet of anders je eigen risico.

Als je niet precies weet waarom het dashboard lampje met driehoek en uitroepteken aan is stop voor de veiligheid met rijden en parkeer de auto. Als het toevallig wel een groot probleem is kan je meer schade aanrichten wat ook weer in de kosten kan lopen. Neem dan geen risico en parkeer de auto en bel de garage of de pechdienst van je verzekering.

Wat kan Je Doen?

Als het dashboard lampje met driehoek en uitroepteken aan gaat kan je de volgende stappen ondernemen:

 • Controleer of er nog een lampje op het dashboard is gaan branden. Zo ja, dan is dit hoogstwaarschijnlijk het probleem.
  • Als het tweede controle lampje brandt, bepaal dan of het veilig is om door te rijden.
 • Brand er geen ander dasboard lampje, dan moet er onderzoek gedaan worden en de computer moet uitgelezen worden.
  • Verstandig is om te stoppen met rijden en de auto te parkeren.
 • Het uitlezen van de computer kan je laten doen bij elke autogarage en dit kost ongeveer € 25 per keer.
 • Ook kan je het zelf uitlezen, dit doe je met een OBD2 scanner. Zo’n scanner kun je hier aanschaffen bij Bol.com.

Dit zijn de stappen die je kunt nemen om van het dashboard lampje met driehoek en uitroepteken af te komen. Het is misschien even lastig, maar als je geen actie onderneemt en door blijft rijden maak je de schade waarschijnlijk alleen maar groter.

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs