6 Oorzaken Als Cruise Control Niet Werkt


Speedometer met rood zwart en wit

Er zijn verschillende oorzaken waarom een cruise control niet meer kan werken. Mocht je cruise control het daarom begeven is het verstandig om de lijst van onderstaande oorzaken door te lopen en te kijken of je de oorzaak op deze manier kunt vinden. Gelukkig is een defecte cruise control over het algemeen geen groot probleem en zal het je niet teveel tijd en geld kosten.

Houdt er rekening mee dat een cruise control een complex systeem is met veel onderdelen. Een duidelijke oorzaak aanwijzen zal dus wat tijd vergen. Daarnaast is het ook moeilijk om een inschatting te geven van de kosten. Afhankeljik van het probleem kan dit enkele tientallen tot enkele honderden euro’s zijn. Lees snel verder!

1. Cruise Control Knop

De cruise control knop is de knop die je gebruikt om de cruise control te activeren. De informatie van die knop wordt doorgestuurd naar de boordcomputer van je motor en die zorgt ervoor dat de snelheid geregeld wordt. Als de contacten in de knop versleten zijn dan kan het zijn dat de boordcomputer geen signaal meer ontvangt van de knop en dat het hele proces dus niet in werking treedt.

Je kunt dit probleem herkennen als je opmerkt dat de auto zijn snelheid of acceleratie niet behoudt ook als de knop duidelijk wel geactiveerd is. Een ander goede indicator is als je op de cruise control knop drukt maar er op het dashboard niet komt te staan dat de cruise control geactiveerd is.

Dit betekent vaak dat de knop zelf geen contact meer maakt of dat de kabel die verantwoordelijk is voor het doorsturen van het signaal van de knop naar de boordcomputer niet meer goed werkt.

Dit is een van de meest makkelijke problemen om op te lossen en ook een van de meest veelvoorkomende. Daar is echter niet mee gezegd dat je dit zelf moet doen. Om dit op te lossen moet je namelijk de airbag verwijderen van het stuur. Als je hier niet het juiste gereedschap of de juist kennis van hebt is het verstandiger naar een garage te gaan.

2. Defecte Remlichten

Als je merkt dat je cruise control het wel doet maar dat hij niet meer automatisch afremt op het moment dat je de remmen indrukt dan kan het heel goed zijn dat de remlichten defect zijn. De cruise control begint namelijk alleen met afremmen op het moment dat de remlichten gedetecteerd worden.

Een makkelijke manier om dit op te lossen is eerste te kijken in de doos met zekeringen die onder je motorkap ligt. Het kan goed zijn dat de zekering voor de remlichten naar de knoppen is en dat deze vervangen moet worden. Mocht dit het probleem niet oplossen dan kun je hem waarschijnlijk even beter naar een garage brengen.

3. Defecte Zekering

Als we toch bij de zekeringen zitten dan kunnen we daar net zo goed even mee doorgaan. Deze tip is alleen relevant als je een elektronisch bestuurde cruise control hebt met een zekering die daarbij hoort. Als je technische problemen ervaart dan kan het zijn dat de zekering die specifiek aan je cruise control is gekoppeld het heeft opgegeven. Dat doet de zekering om ervoor te zorgen dat hij andere zekeringen niet beschadigd.

Vervang de zekering en kijk of dit het probleem oplost. Als alles goed gaat is er verder niets aan de hand. Als je merkt dat de zekering het weer begeeft dan heb je waarschijnlijk dieperliggende elektronische problemen en dan wordt het wel tijd om naar de garage te gaan.

4. Waarschuwingslicht Van Motor

Het kan goed zijn dat je opmerkt dat het waarschuwingslicht van de motor aanstaat. Als dat het geval is dan is dit waarschijnlijk de oorzaak van je defecte cruise control. Het betekent normaliter problemen met je motor of de transmissie.

Als de boordcomputer van je motor deze problemen opmerkt dan kan hij, als veiligheidssysteem, de cruise control uitschakelen. Totdat dit probleem wordt opgelost zal de cruise control dan niet werken. Dit zal waarschijnlijk ook direct een enkeltje naar de garage betekenen.

Daar kunnen ze motor met een OBD2-scanner voor je uitlezen en vertellen welke foutcodes de computer geeft. Helaas gaat het hier niet om een paar codes, een waarschuwingslicht van de motor kan namelijk van alles betekenen.

5. Defecte Snelheidssensor

De meeste voertuigen hebben een snelheidssensor die aan de cruise control doorgeeft hoe snel de auto precies gaat. Dat is natuurlijk de enige manier waarop een cruise control de snelheid kan reguleren. Als deze sensor het begeeft dan heeft de cruise control geen enkele informatie om mee te werken.

Om ervoor te zorgen dat alles veilig blijft wordt de cruise control automatisch gedeactiveerd totdat de sensor de snelheid weer kan doorgeven. Als je dit wilt oplossen kun je de motor uitlezen om te zien welke foutcodes er zijn en of die verband houden met deze sensoren. Foutcode P0500 geeft aan dat je snelheidssensor het begeven heeft.

Je zult misschien merken dat sommige problemen alleen achterhaalt kunnen worden met een OBD2-scanner. Gelukkig hoef je daarvoor tegenwoordig niet meer naar een garage. Deze kleine computers zijn goed betaalbaar en kun je bijvoorbeeld gewoon kopen bij Bol.com, Dit is bijvoorbeeld een goede keuze.

6. Elektrische Problemen

Naast de elektrische problemen die we al besproken hebben kunnen er nog andere problemen zijn met het cruise control systeem. Zo kan het zijn dat de accu niet het juiste voltage naar het systeem weet aan te leveren. Of misschien zijn de zekeringen wel niet defect maar zitten ze los. Beide punten zijn de moeite waard om te controleren voordat je er vanuit gaat dat je grotere problemen hebt.

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs