Centrale Deurvergrendeling Werkt Niet Meer, Hoe Te Verhelpen?


Centrale Deurvergrendeling Werkt Niet

Ken je de uitdrukking: Gemak dient de mens! Dit gaat zeker op met de centrale deurvergrendeling van de auto. Eén deur openmaken en alle deuren zijn open en met de afstandsbediening zijn gelijk alle deuren open. Hoe fijn is dat. Je merkt pas hoe fijn dit is als de centrale deurvergrendeling niet meer werkt. Er is veel over te vertellen, maar in het kort komt het hier op neer:

Centrale deurvergrendeling werkt niet. Dit kan meerdere oorzaken hebben. Zo kan de afstandsbediening kapot zijn of moet een batterij vervangen worden. De zekering van het vergrendelingssysteem kan kapot zijn. Of er zit een kabelbreuk in de overgang van het portier naar het chassis.

Dit is het in het kort. Er kunnen echter nog meerdere oorzaken zijn waardoor de centrale deurvergrendeling niet werkt. Sommige van deze problemen kan je zelf oplossen en kosten niet veel en soms is het nodig op een bezoekje aan de garage te brengen. In deze blog leggen we het allemaal voor je uit.

Hoe Komt Het Dat de Centrale Deurvergrendeling Niet Werkt?

Het niet goed werken van de centrale deurvergrendeling kan meerdere oorzaken hebben en het is best wel even een klusje om erachter te komen wat nu precies de oorzaak is. De meeste centrale deurvergrendelingen werken met een afstandsbediening en dit kan ook een oorzaak zijn waardoor de vergrendeling niet meer werkt.

De meeste storingen van de auto worden vastgelegd in de computer van de auto. Deze computer kan je ook zelf uitlezen als je de juiste apparatuur hebt. Hiervoor heb je een OBD-2 scanner nodig. Zo’n scanner kun je hier aanschaffen bij Bol.com. Deze kun je in de computer van je auto steken en zo kan je de foutmelding uitlezen en deze gericht vervangen. 

De Afstandsbediening Werkt Niet

Als je een afstandsbediening hebt en de centrale deurvergrendeling werkt niet probeer dan als eerste of de centrale deurvergrendeling wel werkt met de sleutel. Open of sluit de auto af door het portier te sluiten met de sleutel.
Als blijkt dat de centrale deurvergrendeling nu alle deuren afsluit of opent dan ligt het probleem waarschijnlijk bij de afstandsbediening.

Om dit probleem met de afstandsbediening op te lossen zal een aantal stappen moeten doorlopen en dit begint met het vervangen van de batterij in de sleutel. Maar daar blijft het niet bij, want als het tegen zit zal je het systeem van de deurvergrendeling moeten resetten. Dit kan je trouwens allemaal zelf doen. Wanneer dit het probleem niet oplost zijn er ander oorzaken waar je naar op zoek moet.

Welke oorzaken dit zijn kan je lezen is onze blog ‘Autosleutel Werkt Niet Na Vervangen Batterij, Wat Te doen?‘ In dit artikel wordt stap voor stap besproken welke handelingen je kan nemen om de centrale deurvergrendeling met de afstandsbediening weer aan het werk te krijgen.

Als bijvoorbeeld de accu is vervangen dan heeft dit ook gevolgen voor de centrale deurvergrendeling, deze is van slag af en moet gereset worden. Hoe je dit kan doen lees je ook in de blog over het vervangen van de batterij en onderstaand in het kort de uitleg.

Centrale Deurvergrendeling Resetten

De sleutel of auto is van het stroom af geweest en moet opnieuw geprogrammeerd worden. Ook dit kan je zelf doen en vaak staat de handeling beschreven in het instructieboekje. Je hebt hier wel je reservesleutel voor nodig. Meestal komt het hier op neer:

centrale deurvergrendeling werkt niet meer
 1. Stop de reservesleutel (met afstandsbediening) in het contact en draai aan de sleutel zodat alle lampjes op het dashboard gaan branden.
 2. Plaats de andere sleutel in het slot van het portier van de bestuurder en draai naar rechts en druk tegelijkertijd meerdere malen op de open/dicht knopjes van de sleutel.
 3. Soms lukt het niet de eerste keer, het blijft elektronica dus probeer het nog een paar keer.

Ik hoop dat dit het probleem verholpen heeft. Zo niet, bezoek dan je garage zij kunnen de sleutel en het systeem resetten voor je.

Centrale Deurvergrendeling Werkt Ook Niet Met Sleutel

Zoals bovenstaand is omschreven probeer je eerst of de vergrendeling werkt als je de deur opent met de sleutel. Maak de bestuurdersportier open of dicht met de sleutel en kijk of de vergrendeling werkt. Is dit niet het geval doe dan hetzelfde met de portier van de bijrijder. Nu kunnen er twee scenario’s zijn, namelijk:

 1. De vergrendeling met sleutel werkt wel bij één portie, maar niet bij het andere portier.
  Als deze situatie zich voor doet, lees dan het hoofdstuk ‘Centrale Deurvergrendeling werkt niet bij 1 deur‘ Daar worden de mogelijke oorzaken besproken
 2. De vergrendeling met sleutel werkt niet bij beide deuren
  Als de vergrendeling met de sleutel niet werkt bij beide deuren dan is er waarschijnlijk een elektrisch probleem. Controleer dan als eerst de zekering van de centrale deurvergrendeling. Dan is het probleem vaak al opgelost.

Als het een elektrisch probleem is dan moet er een speurtocht plaatsvinden naar het probleem. Zo kan het zijn dat er misschien een kabelbreuk zit in de kabelboom om maar een oorzaak te noemen.
Het is lastig om de oorzaak te achter halen en misschien moet je zelf een bezoek brengen aan de garage als je het opgelost wilt hebben.

Maar je kunt ook zelf op zoek naar het probleem en het proberen op te lossen. De oorzaak zit hoogstwaarschijnlijk in het elektrisch systeem. Deze zul je dus moeten doormeten.

Centrale Deurvergrendeling Werkt Niet bij 1 deur

Nu kan het zo zijn dat de centrale deurvergrendeling van 1 deur niet werkt. Dan is niet het systeem van de centrale deurvergrendeling kapot, maar dan is het systeem in die ene deur kapot. Dit maakt de zoektocht naar de oorzaak van het probleem makkelijker.

Als je zelf aan de slag wilt met dit probleem verwijder dan de bekleding van de deur en overzie de situatie.

 • Is het slot schoon en niet vervuilt. Maak het anders schoon en spuit een beetje Wd-40 in het slot.
 • Ziet de centrale slotmotor en nog goed en schoon uit of is deze vuil en roestig? Zo ja, dan is dit mogelijk het probleem en is deze aan vervanging toe.
 • Zijn de contactpunten nog goed met elkaar verbonden. Controleer alle contacten en zorg dat ze goed contact maken.
 • Controleer de kabels. Zijn deze nog heel of zit er ergens een kabelbreuk. Deze kabelbreuk zit vaak bij de delen van de kabelboom die bewegen zoals bij de overgang van het portie naar het chassis.

Ik hoop dat je het probleem hebt gevonden en dat alles weer naar behoren werkt.

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs