Bumper Zwart Maken, Hoe En Waarmee Doe je Dat Veilig?


bumper zwart maken

Bumpers zitten op een auto voor de veiligheid maar ze dragen ook bij aan het uiterlijk van de auto. Vele kunststof bumpers zijn zwart, maar door invloed van het weer worden kunnen ze verkleuren. Dit komt onder andere door de werking van Uv-licht. Kan je bumpers weer zwart maken? Zo ja, waarmee dan?

Bumpers zwart maken. Welke van onderstaande methode je ook toepast, de werking is altijd tijdelijk. Een blijvende manier om bumpers zwart te maken is door ze te coaten/verven. Wil je dit niet dan kan je bijvoorbeeld bumperzwart, schoenpoets of pindakaas gebruiken. Warm maken met een verfbrander kan ook.

Dit is in het kort uitgelegd hoe en waarmee je kunststof bumpers weer zwart kan maken. Er komt echter nog veel meer bij kijken en dat wordt in deze blog beschreven. Van de manier van zwart maken tot de producten die je kunt gebruiken om de bumper zwart te maken.

Kunststof Bumpers Zwart Maken

Er zijn meerdere redenen waardoor een bumper grijs wordt. De eerste rede is dat de auto in de wax is gezet en wax plekken zitten nu op de bumper, je bent uitgeschoten met poetsen. Deze witte doffe plekken krijg je nagenoeg niet meer weg. Niet met water en niet door schoonpoetsen. Wax is hardnekkig spul en kan je bumper een witgrijze kleur geven. Deze plekken staan natuurlijk niet mooi en wil je weg hebben.

De tweede oorzaak is het weer. Het weer heeft zoveel invloed gehad op het kunststof dat het is aangetast door de weerselementen en Uv-licht van de zon. De oplosmiddelen zijn uit de kunststof verdwenen waardoor het verkleurd. Daarnaast ontstaan er kleine scheurtjes in het kunststof die het grijze effect versterken. De oorspronkelijke kleur krijg je niet meer terug met alleen maar schoonmaken en oppoetsen.

Het probleem is dat de bumper verkleurd is door de zon. Alles wat je erop smeert werkt tijdelijk en je zal het moeten blijven herhalen om de grijze kleur te maskeren. Alleen het oppervlakte van de kunststof bumper krijgt een andere kleur. Middeltjes kunnen niet doordringen in het plastic. Vandaar dat alles maar tijdelijk werkt.

De enige manier om de bumper zwart te maken waarna deze ook zwart blijft is om de bumper te verven.

Hoe Verweerde Bumpers Zwart Maken?

Er zijn middeltjes die je kunt gebruiken en manieren die je kunt toepassen die een tijdelijk effect hebben op de bumper; Na verloop van tijd wordt de bumper weer langzaam grijs. Deze manieren zijn:

 • Insmeren met schoenpoets
 • Behandelen met bumperzwart
 • Door de bumper warm te maken met een verfbrander
 • Gebruikt te maken van Wd-40
 • Insmeren met pindakaas
 • Insmeren met gekookte lijnzaadolie

Dit zijn alle oppervlakte behandelingen. De kunststof bumper in niet poreus dus de stoffen dringen niet door in het kunststof van de bumpers. Door weersinvloeden neemt de werking van deze middelen snel af.

Daarnaast is er maar één manier die de bumper zwart maakt waardoor de bumper ook zwart blijft en dat is door de bumper te verven.

Onderstaand worden alle manieren besproken.

Kunststof Bumper Verven

Als je een blijvende oplossing zoekt dan kan je alleen maar de bumper verven. Je brengt dan een coating aan op de bumper waardoor deze afgeschermd wordt van de buitenlucht. De verf die je aanbrengt moet Uv-bestendig zijn zodat deze niet verkleurt en natuurlijk moet de verf geschikt zijn voor kunststof.

Bumpers zwart maken
Eerst goed schoonmaken en vuil verwijderen

Voordat je met de hele bumper aan de slag gaat kan je eerst een stukje proberen. Zoek een plek uit op de bumper die niet direct in het zicht zit en maak eerst dit stukje zwart met verf. Als je tevreden bent kan de de hele bumper doen. Wat ga je doen?

 1. Maak de bumper schoon met warm water en autoshampoo en maak goed droog.
 2. Ontvet de bumper. Hiervoor kan je alcohol of ammoniak gebruiken. Let op dat je geen producten gebruikt die het kunststof oplossen zoals aceton.
 3. Schuur de bumper heel licht op met heel fijn schuurpapier. Gebruik een korrel 320 of 400 en schuur het zachtjes en licht op. Als je klaar bent verwijder je de stof met een zachte borstel of doek.
 4. Maak de verf klaar en breng deze aan conform de instructies op de verpakking. Gebruik een kleine roller of kwastje.
 5. Als je geen vast hand hebt dan kan je de koplampen en andere delen die niet geverfd moeten worden afplakken.
 6. Laat nu drogen conform de instructies op de verpakking.
 7. Eventueel breng je nog een tweede laag aan.

Dit is hoe je bumpers zwart kan verven.

In plaats van verf kan je de ook een spuitbuis gebruiken om de verf aan te brengen. Als je dit gaat doen dan raad ik je zeker aan de delen die niet geverfd moeten worden goed af te plakken met tape en papier zodat er geen verf kan komen op de koplampen en de autolak.

Bumper zwart Maken Met Bumperzwart

Er zijn ook professionele producten te koop waarmee je de bumper weer zwart kan maken. Echter zijn dit ook producten die maar tijdelijk werken. Als je dit niet erg vindt dan kan je ze zeker gebruiken. Was de auto minimaal 1 keer in de twee maanden en breng dan het bumperzwart aan.

Je kunt dit kopen bij de automaterialen zaken en ook bij Bol.com, zij hebben meerder bumperzwart producten die je met elkaar kan vergelijken.

Voordat je deze producten aanbrengt moeten de bumpers wederom goed schoongemaakt worden en ontdaan worden van vet.

Lees voor het verwerken altijd de instructies op de verpakking om teleurstellingen te voorkomen. Deze bumperzwart producten breng je aan met een zachte doek.

Twijfel je of je het juiste product hebt gekocht probeer dan eerst een klein stukje uit op een plek die niet in het zicht zit. Je doet als het ware een testje. Als je tevreden bent met het resultaat kan je de hele bumper doen.

Bumper Zwart Maken Met Schoenpoets

Schoenpoets middelen kan je ook gebruiken. Het werk net als bij je schoenen, je brengt het aan en na een tijdje moet je het weer doen. Je blijft poetsen en dat is ook zo met je bumper.

Maak de bumper goed schoon met autoshampoo en warm water. Spoel vervolgens goed schoon en maak droog. Breng de zwarte schoenpoets aan op een doek en wrijf de bumper ermee in. Wacht 4 minuten en poets het goed uit en nu glimt en straalt de bumper weer.

Doe dit wel in de schaduw en niet in de volle zon want dan droogt het schoensmeer te snel.

Bumper Zwart Maken Met Verfbrander

De buitenlaag van de bumpers hebben door de tijd heen kleine krasje opgelopen vanwege de ouderdom van de bumper en de weersinvloeden. Als je warmte inbrengt dan verdwijnen de kleine krasjes, tijdelijk! Dit is geen blijvende oplossing maar het is zeker een manier om de bumpers weer zwart te maken.

Gebruik een verfbrander die gebruikt wordt om verf van hout af te branden. Doe wel voorzichtig en kijk uit met de brander bij de lampen en in de buurt van de lak van de auto.

Maak de bumper warm met een verfbrander. Beweeg de verfbrand over het kunststof totdat je ziet dat het van kleur veranderd. Blijf niet te lang op een plaats anders beschadig je de kunststof. Blijf de verfbrander in beweging houden en je ziet de bumpers zwart worden.

Je zult vast blij zijn met het resultaat maar ook dit is een tijdelijke oplossing. Na verloop van tijd wordt de bumper weer grijs.

Bumper Zwart Maken Met Wd-40

Het product Wd-40 lijkt wel een wonder product. Het is oorspronkelijk bedoeld om vocht te verdrijven maar het product kent vandaag de dag vele toepassingen. Zo kan je ook de bumper zwart maken met universele Wd-40, bol.com heeft een groot assortiment Wd-40.

Het aanbrengen van Wd-40 is niet echt moeilijk omdat het in een spuitbus zit. Maak wel de bumpers goed schoon met autoshampoo en ontvet de bumpers met alcohol of ammoniak.

Plak delen waar je geen Wd-40 wilt hebben goed af, dit zijn de lampen en natuurlijk de lak van de auto. Als je dit gedaan hebt kan je Wd-40 op de bumper spuiten en met een zachte doek inwrijven. Laat 15 minuten inwerken en poets dan de bumper en je ziet de glans verschijnen.

Bumper Zwart Maken Met Pindakaas

Wat echt een tijdelijk effect heeft is door te schuren met pindakaas. Dit is een heel vet product wat het zwart van de bumper terug brengt.

Maak de bumper goed schoon met autoshampoo en ontvet de bumper met alcohol of ammoniak en laat goed drogen. Als de bumpers niet goed schoongemaakt zijn valt de pindakaas gelijk van de bumper af.

Gebruik een schuursponsje om de pindakaas aan te brengen in een ronddraaiende beweging. Je zult zien dat de bumper zwart word, net zoals de schuurspons. Als deze te zwart is geworden gebruik je een ander schuurspons.

Het vet blijf echter wel op de bumper zitten dus bij de eerste regenbui kan je strepen krijgen van de pindakaas wat van je bumper afloopt.

Bumper Zwart maken Met Lijnzaadolie

De laatste methode die we bespreken is door te bumper te behandelen met gekookte lijnzaadolie. Ook hiermee worden bumpers zwart gemaakt. Gekookte Lijnzaadolie is echter een product wat niet vaak meer verkocht en toegepast wordt, echter is het bij Bol.com nog steeds verkrijgbaar.

Dit product werkt goed en je zult er redelijk lang plezier van hebben. Maar let op! Het is heel vettig en als het op je autolak komt krijg je het er haast niet meer van af. Dus plak delen van de auto waar je geen gekookte lijnzaadolie op wilt hebben goed af.

 1. Maak de bumper schoon met warm water en autoshampoo en maak goed droog.
 2. Ontvet de bumper. Hiervoor kan je alcohol of ammoniak gebruiken. Let op dat je geen producten gebruikt die het kunststof oplossen zoals aceton.
 3. Breng de lijnzaadolie aan op een zachte doek en wrijf hiermee de bumper in. Probeer de olie zo goed als mogelijk in gelijke hoeveelheden over de bumper te verdelen.
 4. Laat de lijnzaadolie goed drogen. Het heeft een lange droogtijd welke kan oplopen tot 24 uur. Als de lijnzaadolie niet meer plakt is de olie droog.

Doe dit klusje in de schaduw en nooit is de volle zon. Dit geldt trouwens voor alle behandelingsmethode die bovenstaand omschreven zijn.

Dit zijn de manieren op de bumpers weer zwart te maken. Hopelijk zit er iets voor je bij. Welke methode je ook gebruikt het is altijd voor je eigen risico. Ben je niet zeker van je zaak probeer dan een klein stukje uit, maak een testje en kijk of het op jouw bumpers ook werkt. Succes!

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs