Hoe Kan Je Braaksellucht Grondig Verwijderen?


braaksel verwijderen

Het is geen gezellig verhaal maar moet toch besproken worden. Overgeven is niet alleen lastig voor diegene die het overkomt maar het is ook lastig voor de eigena(a)r(resse) van de auto, want de braaksellucht is een geur die heel lang in de auto kan blijven hangen. Trouwens, niet alleen in de auto maar ook in het tapijt of de bank. Hoe kan je braaksellucht verwijderen?

Braaksellucht verwijderen. De braaksellucht blijft hangen als de plek niet goed schoon is gemaakt. Om de lucht te verwijderen is goed schoonmaken de enige manier. Spuiten met luchtverfrisser of koffiebonen neerzetten maskeren de geur alleen maar en verwijderen het niet.

Dit is in het kort uitgelegd wat je kunt doen om die vervelende geur voorgoed uit je auto te verwijderen. Er zijn echter nog meer schoonmaak ideeën om braaksellucht te verwijderen, van huis-tuin-en keuken oplossingen tot professionele schoonmaakmiddelen. Ze worden allemaal besproken in deze blog.

Lees ook: Autoleer Schoonmaken, Waarmee En Hoe Vaak?

Kotsgeur Verwijderen

Er doen heel wat verhalen de ronden als het gaat om de kotsgeur te verwijderen. Een van die verhalen is om een kopje gemalen koffiebonen in de auto te zetten en deze bonen zouden de geur dan opnemen. Dit zelfde zou een spons gedrenkt in azijn ook doen. Een nachtje laten staan en de geur is verdwenen. Of spuiten met een luchtverfrisser zou ook helpen. Ik dacht het niet!

Dit zijn methode die de geur voor even laten verdwijnen. De geur van koffie en azijn is zo sterk dat het net lijkt alsof de geur verdwenen is. Maar als het braaksel niet goed verwijderd is dan is de geur snel weer terug als je de koffie of azijn weghaalt. Dit zelfde geldt voor de luchtverfrisser. Ze verdoezelen, maskeren de geur en zijn geen echte oplossingen.

Natuurlijk kan je ze gebruiken maar dan wel als de kots opgeruimd is en dus geen geur meer kan verspreiden, anders zal het niet veel helpen. Gebruik dan een luchtverfrisser voor meubels en textiel zoals Febreze.

Het enige wat je te doen staat is om het braaksellucht grondig te verwijderen uit de bekleding of het tapijt, pas dan zal de kotsgeur verdwijnen. Wat zijn de mogelijkheden om de braaksellucht te verwijderen?

Kotslucht Uit Auto

De enige manier op de lucht te verwijderen is om de plek heel goed schoon te maken. Als de kots goed verwijderd is kan het ook geen geur meer afgeven. Als de geur blijft hangen dan is het braaksel niet goed verwijderd. Nog een keer (grondig) schoonmaken is dan het eerste wat je te doen staat. Onderstaand verschillende manieren en verschillende producten die je kunt gebruiken.

Als je de mogelijkheid hebt om een nat/droogzuiger te huren dan raad ik je aan dit zeker te doen. Deze kan diep in de vezels het braaksel verwijderen en dus ook de braaksellucht.

Gebruik handschoenen als je aan de slag gaat om je bank of tapijt te ontdoen van de braaksellucht.

Soda

Haal zoveel mogelijk het braaksel weg voordat je aan de slag gaat met soda. Gebruik keukenpapier om het vocht op te nemen en een harde stoffer en een blik om de rest te verwijderen. Als je dit gedaan hebt kan de vlek bestrooien met soda.

Strooi veel soda op de plek en wrijf het goed in de bekleding met een borstel of doek. De soda neemt de rest van het braaksel op. Het gaat als het ware in de soda zitten. Laat het vervolgens minimaal 12 uur staan voordat je het opzuigt met een stofzuiger.

Nu zal je merken dat het al een stuk beter is. Maak de ruimte nu extra fris door de plek te behandelen met een textielspray en je bent voorgoed van de lucht verlost!

Soda is voor deze manier het beste product alhoewel maïzena het zelfde effect heeft, maïzena ruikt alleen minder fris van zichzelf.

Azijn

Azijn is een hele sterke reiniger en geeft een hele sterke lucht af. De geur is zo sterk dat sommige het zelfs een vervelende geur vinden.

Ook nu haal je eerst zoveel als mogelijk braaksel weg om de geur te verwijderen. Gebruik keukenpapier om het op te nemen en veeg met een stoffer en blik de rest op.

Doe een flinke scheut azijn in 1,5 liter warm water en maak de plek schoon door te schrobben. Goed schrobben om de rest weg te halen en op te nemen. Maak het droog met keukenpapier of een theedoek.

Ook nu kan je als laatste een textielspray gebruiken zoals Febreze om de bank weer lekker fris te laten ruiken.

Baking Soda

Tja, baking soda wordt niet alleen maar gebruikt tijdens het bakken maar baking soda wordt voor veel meer zaken gebruikt, hoofdzakelijk dan voor schoonmaken.

Baking soda heeft dezelfde eigenschappen als soda. Het neemt het vocht op en verwijderd zodoende de braaksellucht.

Dep de plek goed droog met keukenpapier of theedoeken. Vervolgens verwijder je de rest met een stoffer en blik. Gebruik een harde borstel om zoveel mogelijk uit de vezels van de stof te krijgen.

Breng vervolgens een ruime hoeveelheid baking soda aan op de plek en duw dit goed aan. Gebruik een borstel om het in de bekleding te wrijven. Laat nu minimaal 12 uur zo staan. Pak de stofzuiger en zuig de baking soda op. Nu zal je merken dat de geur is verdwenen.

Nadoen met een sopje en de lucht is voorgoed weg.

Groene Zeep

Deze zeep is heel natuurlijk en zal bekleding niet aantasten. Daarnaast is het geschikt om braaksellucht te verwijderen.

Haal als eerst zoveel als mogelijk braaksel weg om de geur te verwijderen. Gebruik keukenpapier om het op te nemen en veeg met een stoffer en blik de rest op.

Maak nu een klein sopje aan, 2 liter water en een flinke scheut/lepel groene zeep en maak de plek schoon met een borstel of schuursponsje. Zorg dat je goed in de vezels van de bekleding kan komen, want dan pas haal je alles weg.

Dep de plek goed droog met theedoeken of keukenpapier. Doe de plek na met alleen warm water om de groen zeep zo veel als mogelijk te verwijderen. Nu zal de lucht verdwenen zijn. Voor de zekerheid en voor het frisse kan je het nog behandelen met een textielspray, dit geeft een lekkere frisse lucht af.

Biotex

In plaats van groen zeep kan je ook een sopje maken met Biotex. Ook nu een klein sopje aanmaken met een twee eetlepels Biotex op twee liter warm water. Zo wordt het een goed geconcentreerd sopje.

De behandeling is gelijk als omschreven bij groene zeep.

Dit zijn de vele manieren om braakselgeur te verwijderen. De geur blijft alleen hangen als de plek niet schoongemaakt is. Als alle kots is opgeruimd dan is er niet meer wat een vervelende geur kan afgeven. Dus het enige wat je kan doen is schoonmaken. Succes ermee!

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs