BMW F11: Top 6 Meest Voorkomende Problemen


grijze bmw f11

Deze BMW 5-series is als sinds 2010 in productie. Dat zorgt ervoor dat er tegenwoordig genoeg tweedehands exemplaren op de markt te vinden zijn. Logisch dat daardoor ook de vraag naar voren komt waar je op moet letten als je een tweedehands exemplaar wilt aanschaffen. Laten we daar eens naar kijken.

De meest voorkomende problemen van een BMW F11 zijn als volgt: de distributieketting ratelt, de voorruit is moeilijk doorheen te kijken met een lage zon, de achteruitrijcamera functioneert niet goed, de auto wijkt af naar rechts of de accu functioneert niet naar behoren.

Daar is echter nog lang niet alles mee gezegd. Hieronder bespreken we alle mogelijk problemen tot in detail en kijken we tegelijkertijd hoe je deze problemen kunt herkennen en wat het kan kosten om dit probleem na aanschaf op te lossen. Lees snel verder!

1. Ratelen Van De Ketting

Een vaak gehoord probleem is het ratelen van de ketting van de BMW F11. Dit gebeurd overigens ook weleens bij andere modellen. Dit duidt in de meeste gevallen op een opgerekte ketting, al kunnen het ook de klepstoters zijn. Daarbij valt op dat dit vooral bij een koude start veel voor lijkt te komen. Andere boosdoeners kunnen de bougies en bobines zijn, waarbij bij de tweede de stekker soms niet goed vast zit. Daardoor wordt er niet altijd goed contact gemaakt. Het vervangen van de stekker is in dat geval een goede oplossing.

Opties genoeg dus die ervoor kunnen zorgen dat de ketting ratelt. Omdat dit zoveel verschillende oorzaken kan hebben, is het belangrijk het zo duidelijk mogelijk uit te leggen wanneer je naar een erkende garage gaat. Zo kun je voorkomen dat er onderdelen vervangen gaan worden die helemaal niet aan vervanging toe zijn.   

Als je trouwens een tweedehands auto op het oog hebt is het verstandig om de historie van deze auto na te kijken. Zo weet je of de auto last heeft van de veelvoorkomende problemen. De APK-historie kun je gratis nakijken op de website van kentekencheck.nl. Klik hier om naar de website te gaan en vul het kenteken in van de auto die je op het oog hebt!

2. Klachten Over Voorruit

Er zijn eigenlijk twee klachten in het bijzonder die veel worden gehoord als het over de voorruit van de BMW F11 gaat. Deze gaan over reflecties aan de binnenkant en ook over steenslag, maar dan aan de buitenkant. Beide kunnen natuurlijk erg vervelend zijn, en vooral bij het tweede probleem doe je er goed aan om hier snel wat aan te laten doen, voordat het erger kan worden.

Aan de reflecties is namelijk niet heel erg veel te doen, hoe vervelend dit ook is. Dit komt dan ook lang niet alleen bij de BMW F11 voor, maar is een probleem waar meerdere merken en modellen last van hebben. Soms kan het worden verholpen of vermindert door de instellingen van de airconditioning iets aan te passen.

Bij steenslag aan de buitenkant valt het vaak op dat er allemaal kleine putjes aan de buitenkant van de voorruit zitten. In principe is dit op zich niet erg, behalve dan dat het er niet mooi uit ziet. Maar het kan er in een later stadium wel voor zorgen dat er barsten ontstaan waardoor het een veel groter probleem zal worden.

In een dergelijk geval kan de ruit dus het beste vervangen worden. Het is aan te raden om dit bij de erkende BMW garage te doen zodat je niet weer in de problemen kunt komen als er later weer iets met de nieuwe voorruit aan de hand is. De kosten hiervoor liggen rond de 900 euro inclusief het arbeidsloon en de BTW.

Ben je in de markt voor een BMW F11, bekijk dan onderstaande video. Het is een occasion aankoopadvies!

3. Niet Goed Functioneren Van Camera

De BMW F11 heeft bepaalde problemen met de camera. Er wordt dan een zogenoemde side view storing aangegeven. Daarna verschijnt er kort een gesplitst beeld waarna je helemaal niets meer kunt zien. Bij de meeste bekende klachten werkt de camera bij het achteruit rijden dan wel weer gewoon. Al zijn er ook gevallen bekend waarbij juist de achteruitrijcamera weer voor problemen zorgt.  

Het kan zowel aan de camera als de modules liggen. In sommige gevallen geven bestuurders aan dat de camera soms werkt en andere keren weer niet. Mocht dit zo zijn, dan is de kans groot dat er een probleem met de verbinding is. Door problemen in de stekkerverbindingen vallen deze geregeld uit, al kunnen ze het soms ineens weer doen, wat dan wel weer tijdelijk is. Dit is vaak het geval met oxidatie of roest.

Veel dealers hebben dit probleem eerder gehoord en kunnen daarom meestal helpen. De camera’s en verbindingen zijn erg gevoelig waardoor dit soort problemen zich vaak voordoen. Wanneer de side view module vervangen moet worden, komt dit geregeld doordat er vocht in is gekomen. Als dat het probleem blijkt te zijn kost het ongeveer 600 euro om dit te laten vervangen, inclusief alle bijkomende kosten.    

4. Auto Wijkt Af Naar Rechts

Wanneer er wordt gereden bij stevige wind staan zowel de BMW F11 als F10 erom bekend nogal eens problemen te hebben. Zijwind zorgt ervoor dat het aanvoelt alsof de auto zelf stuurcorrecties aan het uitvoeren is, wat dan weer tegenstrijdig is of lijkt met hoe je zelf stuurt. Voor je gevoel moet je de hele tijd terugsturen waardoor je minder controle over het voertuig zal hebben.

Ook zijn er veel gevallen bekend waarbij de auto als het ware naar rechts trekt. Omdat dit een relatief bekend probleem is, zijn er gelukkig wel wat mogelijkheden om het op te lossen. In sommige gevallen kan dit al met behulp van een software update van de elektrische stuurbekrachtiging. In andere gevallen moet de draagarm vervangen worden om het te kunnen verhelpen. Mocht dit het geval zijn, dan zal dit kunnen voor een bedrag vanaf minimaal 200 euro inclusief BTW en arbeidskosten bij een erkende garage.

5. Problemen Met Accu

Problemen met de accu zijn een vrij bekend probleem voor de BMW F11. Het is soms zelfs zo erg, dat er al meldingen zijn van mensen die binnen een jaar na aanschaf en na minder dan 12.000 kilometer problemen ervaren op dit vlak. Dit komt vaak naar voren doordat er een waarschuwing wordt afgegeven op de display in de auto. Hierop wordt gemeld dat je door kunt rijden maar de accu het beste zo snel mogelijk kunt vervangen. En dat hoort natuurlijk niet, zeker niet binnen een jaar, maar eigenlijk helemaal niet.

Het voordeel is wel, dat wanneer het op korte termijn na aanschaf gebeurd, het vervangen van de accu nog binnen de garantie zal vallen. De kosten hiervan kunnen zomaar oplopen tot 300 euro, en dus is dit wel zo mooi meegenomen. Om zelf te vermijden dat de accu het op korte termijn begeeft en zo lang mogelijk meegaat kun je onder andere de volgende dingen zoveel mogelijk vermijden:

  • Afleggen van relatief korte afstanden
  • Vaak moeten stoppen zoals bij stoplichten, rotondes, kruispunten etc.
  • Veel van snelheid veranderen en rijden in stedelijke gebieden

Dat wil echter niet zeggen dat het normaal is dat een accu er al binnen een jaar mee stopt. Dit probleem heeft dus vooral met het voertuig zelf te maken. Wanneer je deze melding krijgt of aan iets anders merkt dat het niet goed gaat met de accu, kun je dan ook het beste zo snel mogelijk naar een erkende garage gaan.

6. Automaatbak

De BMW F11 heeft soms problemen met de automaatbak. Deze zijn te herkennen aan het blijven hangen in toeren. Wanneer er met regelmatige snelheden wordt gereden ligt het aantal toeren hoger dan normaal gesproken het geval hoort te zijn. Ook valt op dat het schakelen minder makkelijk gaat, en voel je soms schokken tijdens het afremmen.

Dit kunnen allemaal indicatoren zijn van een kapotte automaatbak. In veel gevallen kan dit bij de BMW F11 al relatief snel voorkomen. Mocht de auto niet meer binnen de garantie vallen, dan willen dealers nog wel eens bereid zijn een coulance regeling te treffen. En dat is wel zo fijn. Het vervangen van de automaatbak kan namelijk tussen de 3.000 en 4.000 euro kosten, en dat is natuurlijk een erg fors bedrag.    

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs