Autostoel Schoonmaken, Waarmee En Welke Bekleding?


autobekleing schoonmaken

Er gebeurt nogal wat in een auto. Sommige mensen leven er bijna in omdat zij veel moeten reizen voor werk, bijvoorbeeld. Dan wordt er ook gegeten en gedronken en natuurlijk hier en daar wat gemorst. Vlekken zijn onvermijdelijk, zeker met kinderen in de auto. Een beetje reis gaat gepaard met eten en drinken en je kunt het op je vingers natellen dat daar vlekken van komen. Geeft niks, schoonmaken die handel en vrolijk weer verder gaan. Een ongelukje zit in een klein hoekje. Maar hoe maak je een autostoel eigenlijk schoon?

Een stoffen autostoel kun je schoonmaken met alleen water of met wat water en schoonmaakazijn. Leren bekleding moet je schoonmaken met een leerreiniger en leerborstel en alcatare of kunstleer met water of een water met een heel klein beetje afwasmiddel. Neem een emmer warm water (met evt. sop) en laat de vlek weken. Veeg de vlek weg.

Er zijn diverse schoonmaakmiddelen die een autobekleding kunnen schoonmaken. Er kunnen ook diverse bekledingen in een auto zitten. Bekijk welke bekleding jij hebt in de auto en met welk schoonmaakmiddel jij dit het best schoon kunt maken.

Lees ook: Autoleer Schoonmaken, Waarmee En Hoe Vaak?

Autostoel bekleding schoonmaken

Er zijn verschillende schoonmaak middelen in de handel die autostoel bekleding kunnen schoonmaken. Vaak zitten er stoffen in die de bekleding dan ook een beschermlaag meegeven zodat het niet in de stof zelf trekt. Maar eerst moet je toch echt de eerste vlek goed schoonmaken.

Er zijn huis tuin en keukenmiddelen voor zoals schoonmaakazijn, schoonmaakmiddel en papjes van natuurazijn en soda. Niet elk middeltje zal voor elke vlek helpen en sommige werken juist tegen. Ik zal een aantal tips geven die goed zijn om vlekken te verwijderen:

autostoel schoonmaken

Tip schoonmaken autobekleding

Er zijn verschillende middelen die je kunt gebruiken om autobekleding schoon te maken, maar de één helpt beter dan de ander. Soms moet je ook gewoon wat uitproberen want niet elke vlek is dezelfde.

Water
Probeer de vlek eerst eens schoon te maken met warm water. Dit kan je echt nog eens verrassen. Neem een spons met warm water en knijp dit een beetje uit. Laat de spons even weken op de vlek en veeg de vlek schoon. Dit kun je proberen op alle bekleding behalve op leer.

Bloedvlekken in stoffen bekleding mag je alleen met koud water schoonmaken anders krijg je een soort roestvlekken die je er van je lang zal ze leven niet meer uit krijgt.

Schoonmaakazijn
Schoonmaakazijn haalt veel vlekken weg uit stoffen bekleding en het zorgt voor het neutraliseren van vieze luchtjes. Doe een kopje schoonmaakazijn in een emmer met warm water. Bij stoffen bekleding kun je schoonmaakazijn gebruiken, bij andere bekleding kun je beter wat anders gebruiken, wat later wordt besproken.

Hoe maak je de vlek uit stoffen bekleding schoon?

Vul de spons met dit water (knijp een beetje uit) en laat de vlek even weken door de spons op de vlek te leggen. Na een minuut of wat neem je een borsteltje en borstel je de vlek weg. Neem de vlek nog een paar keer af met een schone spons of een droog microvezel doekje.

Dreft of een ander vaatwasmiddel
Dreft is wat vettig en wanneer je iets te veel Dreft gebruikt blijft er een laagje afwasmiddel over die weer vuil aantrekt. De autobekleding van stof zal er snel weer groezelig uit kunnen zien.

Dreft is gemaakt om vaat te laten glimmen en te ontvetten van gladde oppervlakte. Niet voor stof. Na het drogen van een vlek die schoon gemaakt is met Dreft of andere vaatwasmiddel krijg je vaak kringen en kun je weer opnieuw beginnen. Daarbij schuimt Dreft ook heel erg en dat krijg je er bijna niet meer uit.

Ga je toch Dreft of ander vaatwasmiddel gebruiken, doe dan echt maar één of twee druppies Dreft in het een kwart emmer warm water. Maar er zijn betere manieren!

Lees ook: Autobekleding Schoonmaken Met Dasty, Kan Dat?

Natuurazijn en soda
Wanneer je een papje maakt van natuurazijn en soda kan dit een oplossing zijn voor een hardnekkige vlek in stof. Nadeel is wel dat de vlek is verdwenen maar dat de omgeving van de schone vlek nu wat viezig eruit ziet.

Laat het papje op de vlek inwerken (in stof!) en zuig de opgedroogde sodamengsel met de stofzuiger weer weg. De vlek is weg maar misschien moet je nu de hele bekleding schoonmaken…

Leerreiniger
Er zijn voor autobekleding van leer sprays in de handel en ook bij bol.com die leer schoon kunnen maken. Spray goed op de vlek en reinig met een leerborstel goed de vlek. Neem met een microvezeldoekje de overtollige spray en viezigheid weg. Zorg daarna dat jouw leren bekleding weer goed gevoed en beschermd wordt tegen vlekken. Dit zal je regelmatig moeten herhalen om er voor te zorgen dat vlekken niet in het leer zelf kunnen trekken maar er boven op blijft liggen. Dat maakt een stuk makkelijker schoon!

Schoonmaken soort bekleding

autostoel schoonmaken

Alcantara of kunstleer schoonmaken
Heb je alcantara of kunstleer op je autostoelen dan kun je gewoon water gebruiken om vlekken schoon te maken. Deze materialen nemen geen vlekken op. De vlekken blijven er boven op liggen.

 • Haal met warm water de koffie, limonadevlek of vetvlek zo snel mogelijk weg met een microvezeldoekje met ALLEEN warm water. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen. Ook andere vlekken gaan best makkelijk weg met gewoon water.

Autostoel Leer schoonmaken
Leren bekleding is wat lastiger om schoon te maken.
Vochtige vlekken trekken in leer. Lastig om vlekken uit leer te verwijderen wanneer deze niet is behandeld met een vlekbeschermer. Wanneer je dit niet regelmatig hebt bij gehouden kun je dus vlekken krijgen in de leren autobekleding, die echt in het leer getrokken zijn.

 • Neem de vlek zo snel mogelijk op met tissues of andere doekjes en gebruik leerreiniger om de bekleding schoon te maken. Spray flink wat leerreiniger op de vlek en met een leerborstel kun je de vlek bewerken. Poets flink over de vlek en neem met een microvezeldoek de overtollige spray af.
  Gebruik geen schoonmaakmiddelen op leer. Dit droogt het leer erg uit en maakt ook weer vlekken.

Stoffen bekleding schoonmaken autostoel
Bij de stoffen bekleding is het mogelijk om een aantal manieren de vlek uit de bekleding te verwijderen.

 • Warm water: Bij stoffen bekleding is dus warm water een optie en dan met een microvezeldoekje flink poetsen over de vlek.
 • Papje van soda en natuurazijn: Ook soda en natuurazijn tot papje gemengd kan goed werken bij stof en dat laten weken op de vlek. Daarna de droge soda opzuigen met de stofzuiger.
 • Warm water met natuurazijn: Laat een spons even op de vlek liggen die vochtig is van het water met natuurazijn. Boen daarna voorzichtig de vlek weg.

Suede Autostoel Schoonmaken

Suede is een natuurproduct. Het is de huid van dieren wat gebruikt is voor het maken van autostoelbekleding. Deze ruwe autostoelbekleding zal, naar alle waarschijnlijkheid, geïmpregneerd zijn met de juiste materialen om de suede te beschermen.

Maar deze laag zal verdwijnen naar mate je de stoelen gebruikt. Het is aan te raden deze beschermende laag regelmatig op het suede te spuiten. Er zijn diverse spuitbussen voor in de handel die geschikt zijn voor jouw suede stoelbekleding.

Maar daar ben je waarschijnlijk te laat mee en nu heb je een vlek in het suede zitten. Overkomt iedereen! Geen paniek, je kunt niets anders doen dan proberen de vlek uit de suede bekleding te krijgen.

Watervlekken:
Natuurlijk is het zo dat je watervlekken direct en zo snel mogelijk moet drogen. Zo voorkom je dat het water verder weg loopt over jouw bekleding en de vlek groter maakt.

 • Laat het water echt een vlek achter dan kun je de hele bekleding met een vochtig doekje met water nat maken zodat de vlek weg valt en jouw bekleding eigenlijk één hele watervlek geworden is waardoor de ene vlek niet meer opvalt.

Vetvlekken: (als lipstick, boter, kaas ect.)
Dit zijn echt vervelende vlekken in suède.

 • Haal het overtollige vet van de bekleding af. De boter of kaas bijvoorbeeld moeten weg gehaald zijn voor je begint aan het schoonmaakproces.
  Je kunt droogshampoo proberen en gebruiken voor suede (lichte bekleding: blond haar en voor donkere bekleding: donker haar).
  Laat dit een poosje zitten en borstel dan met een suede borstel de vlek uit de suede. Daarna zuig je de bekleding goed.

Proffesionele Schoonmaakmiddelen

Wanneer je geen eigen huis en tuin middeltjes wilt gebruiken en direct een zeker goed schoonmaakmiddel wilt gebruiken voor de bekleding van jouw autostoel bekleding, dan kun je die natuurlijk gewoon kopen.

autostoel schoonmaken

Er zijn natuurlijk legio professionele middelen gemaakt voor het schoonmaken van stoel bekleding. Deze middelen kunnen na het schoonmaken ook nog eens vuilafstotend zijn. Dit is prettig omdat de bekleding dan niet zo snel vuil opneemt in zijn stof maar er boven op blijft liggen. Dat is makkelijker schoonmaken, zeg maar, wanneer er toch vuil op de bekleding valt.


Lees wel de gebruiksaanwijzing van deze schoonmaakmiddelen. Ieder merk heeft natuurlijk zijn eigen instructies en methode om vlekken uit de stoelbekleding te verwijderen. Dat geldt voor alle stoffen, (kunst)leer en andere sythetische stoffen.

Autostoel Reinigen Met Stoomreiniger

Alle synthetische stoffen kunnen tegen de hitte van de stoomreiniger. Leer daar in tegen minder! Leer kan krimpen wanneer je de hitte van een stoomreiniger erop zet en dit regelmatig doet. Vraag de fabrikant wat je kunt doen met de bekleding wanneer je niet zeker bent van jouw zaak. Zo voorkom je problemen die groter kunnen zijn dat de vlek op zich.

Er zijn handzame stoomreinigers die je kunt gebruiken voor in de auto (maar ook voor matrassen en vloeren).

Autostoel Laten Reinigen

Je kunt je auto helemaal laten reinigen bij een proffesioneel schoonmaak bedrijf voor auto’s. De prijzen voor een gemiddelde grote auto zijn tussen de 70 en 140 euro. Het ligt natuurlijk aan het programma wat je kiest.

Ook stoomreinigen van de bekleding kan een optie daarbij zijn. Het is voor jou even een aantal bedrijven te vergelijken, wat betreft autostoelen laten reinigen. Dan vind je het bedrijf van jouw keuze.

Honden Haren Verwijderen Auto

auto schoonmaken

Lastig is het wanneer hondenharen in de autobekleding is gaan zitten. Meestal krijg je dat er met een gewone stofzuiger niet uit. Wat kun je doen?

Er zijn kledingrollers in de handel die kleding ontdoen van stofjes en haren die tussen de vezels zijn gaan zitten. De roller is van materiaal gemaakt die wat plakkerig aanvoelt. Na gebruik maak je deze onder de kraan schoon en verwijder je zo alle haren en stodf.

Ook een vochtige zeem zou kunnen helpen. Wrijf met een vochtige zeem over de bekleding van de autostoel bekleding. Je zult zien dat de haren blijven ‘plakken’ aan de zeem. Spoel de zeem weer schoon in de emmer met water en ga verder tot alle haren zijn verwijderd.

Nieuwste blogs