Autosleutel Werkt Niet Meer: 9 Oorzaken + Oplossingen


bos met autosleutels

Waarom werkt jouw autosleutel niet meer? Een autosleutel die niet meer werkt kan verschillende oorzaken hebben. In onderstaand artikel bespreken we de verschillende redenen waarom de autosleutel niet meer kan werken en hoe je dit het beste kunt oplossen. Eerst even het meest voorkomende antwoord:

Als een autosleutel niet meer werkt komt dit waarschijnlijk doordat de batterij van de sleutel leeg is. In dit geval open je de sleutel met een schroevendraaier en vervang je de knoopbatterij. De sleutel moet wel opnieuw door een dealer of garage geprogrammeerd worden.

Daar is echter nog lang niet alles mee gezegd. Hieronder bespreken we negen oorzaken die verklaren waarom je autosleutel niet meer werkt. Dat kan betekenen dat je deur niet meer opengaat, of dat de motor niet meer start. Al met al vind je het antwoord hieronder. Lees snel verder!

Redenen Waarom Je Autosleutel Niet Meer Werkt

Als eerste is het goed om te weten war voor redenen er kunnen zijn dat je autosleutel niet goed meer werkt. Hieronder hebben we er acht voor je op een rijtje gezet. De eerste twee redenen hebben het vooral over wanneer je problemen ervaart met het slot handmatig openen. De andere focussen zich meer op algemene problemen of op draadloze sleutels.

1. Beschadigd Slot

Een van de meest voorkomende redenen dat een sleutel niet meer werkt als je deze in het slot steekt is wanneer het slot zelf beschadigd is. Reden hiervoor is dat er waarschijnlijk iets in het slot zit wat ervoor zorgt dat de sleutel niet meer goed erin past. Daarnaast kan het zijn dat de mechaniek van het slot zelf versleten is en ook dat kan problemen opleveren.

Dit is een probleem wat je vooral tegen zult komen bij oudere auto’s. De meeste moderne auto’s ondervinden deze slijtage vaak niet omdat de sloten niet op deze manier gebruikt worden maar draadloos bestuurd worden.

Oplossing: laat de garage of een slotenmaker het slot repareren.
Kosten: 70 – 130 EUR per slot als het slot volledig vervangen moet worden

2. Beschadigde Sleutel

Een andere reden voor een autosleutel die niet meer werkt als je deze in de deur of in het contactslot stopt is het feit dat de sleutel zelf beschadigd of versleten is. Omdat je de sleutel op deze manier gebruikt moeten de groeven van de sleutel diep genoeg zijn om het slot daadwerkelijk open te maken. Naar verloop van tijd verslijten de groeven of raakt de sleutel beschadigd. Daardoor kan het slot niet meer geopend worden.

Oplossing: gebruik een reservesleutel of laat een kopie maken van de huidige sleutel. Niet vergeten erbij te zeggen dat de groeven dieper moeten zijn.
Kosten: 10 – 30 EUR voor een sleutel zonder afstandsbediening en 50 – 100 EUR met afstandsbediening

3. Ontstekingscilinder Die Niet Goed Werkt

Als je auto niet meer wilt starten als je de sleutel in het contact hebt gestoken en omdraait dan is de meest voor de hand liggende reden dat de ontstekingscilinder niet meer goed werkt. Het kan zijn dat het hier alleen ligt aan de ontstekingscilinder, het kan ook met je startmotor te maken hebben. In beide gevallen is onderstaande de beste oplossing:

Oplossing: laat het nakijken door een garage. De ontstekingscilinder moet waarschijnlijk vervangen worden.
Kosten: 150 – 450 EUR incl. arbeid afhankelijk van het merk en model auto.

4. Lege Batterijen

Een hele voor de hand liggende reden als je draadloze sleutel gebruik is dat deze simpelweg last heeft van lege batterijen. Dit zal vooral de oorzaak zijn als je merkt dat de auto niet meer reageert op de afstand waarop het vroeger wel reageerde. Daarnaast kan het zijn dat je de knoppen meerdere keren moet indrukken. Houdt er wel rekening mee dat de sleutel opnieuwe geprogrammeerd moet worden door een dealer of garage als de batterij is vervangen.

Oplossing: open de sleutel, kijk wat voor soort batterij je nodig hebt en vervang deze. Elke sleutel is anders dus instructies zul je waarschijnlijk even op Google moeten op zoeken voor jouw type wagen.
Kosten: 2 EUR voor de kosten van een knoopbatterij.

5. Interne Beschadiging Van De Sleutel

Naast dat de sleutel lege batterijen kan hebben kan het ook zijn dat de interne systemen van de sleutel beschadigd zijn. Als bestuurders gooien we nog al wat heen en weer met de sleutel en ook dit is gewoon een stuk mechaniek wat stuk kan gaan. Dit kun je eigenlijk concluderen als je de batterij vervangen hebt, de sleutel weer geprogrammeerd is en de sleutel dan alsnog niet werkt.

Oplossing: breng de sleutel naar een garage of dealer, zij moeten de sleutel voor je repareren of vervanging regelen.
Kosten: 50 – 100 EUR voor een sleutel met afstandsbediening

6. Contactpunten werken niet meer goed

Het kan ook goed zijn dat je sleutel wel gewoon nog goed kan functioneren maar dat de interne contactpunten niet meer goed het signaal oppakken (er zit bijvoorbeeld misschien vuil op). In dit geval wordt het tijd om de sleutel van binnen even goed schoon te maken en kijken of dat het probleem oplost.

Dit komt vooral voor bij sleutels die al een tijd in gebruik zijn en waarbij kleine stofdeeltjes en vuil zich tussen de knoppen naar de interne systemen van de sleutel hebben gewerkt.

Oplossing: open de sleutel en haal het moederbord van de sleutel er voorzichtig uit. Pak een keukendoek en doe hier wat alcohol op. Wrijf dit vervolgens voorzichtig over het moederbord totdat al het vuil verwijderd is. Zorg er ook voor dat je de binnenkant van de sleutel goed schoonmaakt. Gebruik nooit water voor dit proces, dat zorgt voor storingen.
Kosten: Bijna gratis, alleen de kosten voor de alcohol.

7. Autosleutel Werkt Niet Na Vervangen Batterij

Als je autosleutel niet werkt nadat de batterij is vervangen dan komt dit waarschijnlijk doordat de sleutel niet opnieuw geprogrammeerd is. De sleutel verliest namelijk zijn programmering als de batterij vervangen wordt. Een garage of dealer kunnen de sleutel voor je herprogrammeren.

Er zijn ook manieren om erachter te komen hoe je de sleutel zelf kunt resetten/herprogrammeren. Vaak moet je hiervoor de sleutel in het contact steken en verschillende handelingen uitvoeren.

Het probleem hiermee is dat dit per automaker en per model auto verschilt. De kans is groot dat je deze instructies in de handleiding van je auto kunt vinden. Mocht je hier de tijd voor nemen dan kun je dit dus ook goed zelf doen. Anders kun je het op zoeken op bijvoorbeeld Google. Mocht dit allemaal niet werken dan is een garage of dealer de beste optie.

Oplossing: Probeer de sleutel zelf te herprogrammeren of ga anders naar een garage of dealer en laat hun de programmering installeren.
Kosten: Gratis als je het zelf doet en gratis als je de sleutel koopt bij de dealer of garage.

8. De Sleutel Is Bij Een Externe Partij Gekocht

Draadloze afstandsbedieningen voor je auto zijn soms nog wel een ingewikkeld verhaal. Het kan ook een duur item zijn waardoor mensen soms besluiten goedkopere sleutels te kopen bij een externe partij die niet de dealer is. Deze sleutels zijn vaak echter van slechtere kwaliteit (qua materialen) en hebben daarnaast vaak problemen met de programmering.

Oplossing: koop de nieuwe sleutel bij de dealer.
Kosten: 50 – 100 EUR voor een nieuwe sleutel met afstandsbediening.

9. Een Gekopieerde Sleutel Die Niet Goed Werkt

Tot slot kan het zijn dat je de huidige sleutel hebt laten kopiëren bij een garage of een slotenmaker. Als deze sleutel niet goed lijkt te werken dan is de reden vaak dat het aan de kwaliteit van de programmering ligt. Elke keer als een sleutel wordt gekopieerd gaan er namelijk stukjes programmering verloren. Dat kan op termijn problemen opleveren.

Oplossing: nogmaals, koop de sleutel bij een dealer of een gerenommeerde garage. Als je wel een kopie laat maken laat dit dan doen met de originele sleutel. Vermijd dat je een kopie maakt met een kopie.
Kosten: 50 – 100 EUR voor een nieuwe sleutel met afstandsbediening.

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs