Autoleer Schoonmaken, Waarmee En Hoe Vaak?


Autoleer schoonmaken

Alle bekleding in een auto wordt een keer vies. Een beetje of een beetje veel. Dat kan van jezelf zijn of door medegebruikers, groot of klein. Hoe dan ook, autoleer moet schoon gemaakt kunnen worden, en weer mooi tot zijn recht kunnen komen. Hoe doe je dat en wat gebruik je om autoleer schoon te maken, komen in deze blog naar voren. Lees maar mee!

Autoleer schoonmaken: Maak het leer stof,-zandvrij (stofzuigen). Doe de reinigingscrème op een doekje en wrijf het op het leer. Laat het een paar minuten met rust en wrijf de creme goed uit. Herhaal dit meerdere malen. Gebruik daarna een conditioner. Is het leer licht vuil dan kun je met een conditioner schoonmaken.

Er komen sowieso vlekken op het leer, hoe voorzichtig jij ook doet. En de kans is groot dat, zeker wanneer er regelmatig kinderen in de auto mee rijden, het leer vies wordt. Schoenen op het leer, ijsjes, papiertjes met chocola en vieze vette vingers op het leer. Geeft niks hoor, komt allemaal goed.

Daarbij komt dat je zelf ook kunt morsen. Koffie, koek of een broodje ei met mayonaise, het kan allemaal op je leren bekleding terecht komen. Deze vlekken kun je makkelijk verwijderen. Lees maar mee!

Lees ook: Kauwgum Verwijderen Uit Autobekleding

Autoleer onderhoud

Vlekken op het leer in de auto, kan je de kriebels geven. Hoe krijg je in hemelsnaam de vlekken uit het leer. Komt goed! Dit kun je bijvoorbeeld doen met een Turtle wax reiniger voor leer. De beschrijving is dan ook van deze wax maar ieder reinigingsmiddel heeft zijn eigen beschrijving. Lees deze op de verpakking en volg deze dan ook op voor het beste resultaat.

Wat heb je nodig:

autotleer schoonmaken
 • Een schoonmaakmiddel voor leer, wanneer jouw autoleer echt vuil is. Bij een licht vuile bekleding kun je het volgende product gebruiken:
 • Een verzorgend product dat leer van de autostoelbekleding soepel houdt. Dan hoef je in principe geen schoonmaakmiddel te gebruiken.
 • Een leer borstel wanneer je dit prettig vindt of een microvezeldoekje waarmee je het product in het leer wrijft.
 • Een droge microvezeldoek, waarmee je de dikke laag verzorgingsmiddel voor leer, uitwrijft.
 • Tijd! Je hebt echt even tijd nodig wanneer je alle autoleer, in jouw auto, gaat schoonmaken.

Lees ook: Autostoel Schoonmaken, Waarmee En Welke Bekleding?

Autoleer Reinigen Met Wax

Wanneer jouw autoleer, echt onder de vlekken zit, is het handig om deze eerst goed schoon te maken met een reinigingsmiddel voor leer, bijvoorbeeld wax. Is jouw autoleer licht vuil dan kun je direct een conditioner aan brengen, waarbij je het vuil kan verwijderen en conditioneren in één keer.
Kies je voor de Turtle Wax dan kun je bij bol.com vinden wat je zoekt.

Onderstaande video is een Masterclass voor het schoonmaken van leer, op de manier zoals professionals het doen. Maar jij nu dus ook.

Autoleer Schoonmaken Met Wax, Zonder Conditioner

 1. Zuig de auto goed schoon. Dat ten eerste omdat je dan geen krassen krijgt op het leer wanneer je deze gaat schoonmaken met de leerborstel en ten tweede omdat het lekkerder schoonmaakt, zonder zand en stukjes.
 2. Lees de beschrijving van het leer schoonmaakmiddel. Bij Turtle wax schut je eerst de fles grondig.
 3. Dan spuit je op ongeveer 5 centimeter afstand, het schuim op de vlek. Spuit ook de omgeving van de vlek in omdat je anders een kring gaat zien. Dus neem bijvoorbeeld de hele zitting mee.
 4. Borstel met een zachte borstel of leerborstel op de plek van de vlek, en neem daarna de hele oppervlakte mee.
 5. Laat het even inwerken.
 6. Neem het vuil af met een microvezeldoek of een droge schone doek die niet pluist (theedoek bijvoorbeeld). Bekijk het resultaat en wanneer het nog niet echt schoon is kun je het proces gerust nog een keer of 2 herhalen vanaf punt 3. Het ligt er natuurlijk aan hoelang de vlek daar al heeft gezeten en dan heeft het even tijd nodig om los te weken.
 7. Je kunt daarna ook nog een conditioner aanbrengen die het leer soepel houdt.

Lees ook: Autobekleding Schoonmaken Met Dasty, Kan Dat?

Waarom je een conditioner aanbrengt op jouw autoleer na het wassen?

Een conditioner, verzorgt het leer in de auto, die regelmatig wel wat te voorduren heeft. Heb je na de vakantie wel eens gezien, hoe je auto eruit ziet. Zeker wanneer je met meerdere mensen op vakantie in de auto gaat.

Kruimels, plastic met chocolade, bakjes met brood en beleg dat op het leer ligt, en noem maar op. Het kan een rommeltje zijn, en het leer kan vies zijn van vet en andere vlekken. Wanneer je dit allemaal hebt schoon gemaakt, denkt je: Dit nooit meer! Gek genoeg, wanneer je leer met een conditioner hebt bewerkt, trekt vet en andere vlekken, niet zo erg in het leer. De schoonmaaktijd wordt dus sterk verkort. Het is even een werkje om de conditioner aan te brengen, na het schoonmaken van het leer, maar je hebt er echt profijt van. Daar gaan we:

Hoe breng je conditioner aan op autoleer:

 1. Lees de gebruiksaanwijzing: Ieder product moet anders worden aangebracht. Onderstaand is een voorbeeld van een conditioner. Volg de aanwijzing op jouw conditioner!
 2. Breng de dik creme aan op jouw (bijna) schone leren autobekleding.
 3. Wrijf het uit met een schone microvezel doek en zorg dat je geen plekje mist.
 4. Laat de creme conditioner 5 minuten intrekken.
 5. Wrijf het leer mooi op en zorg dat het weer fris en mooi is.

  Doe dit een aantal keer tot jij ziet dat het autoleer van jouw auto, helemaal gevoed is.
 6. Een conditioner houdt het leer soepel en zacht. Zo ontstaan er minder snel barstjes in het leer. Ook vuil heeft dan minder houvast om zich aan het leer vast te zetten. Aan een gladde oppervlakte kan vuil zich niet (goed) vast houden. Altijd handig om een conditioner aan te brengen op jouw autoleer. Dat wordt het schoonmaken de volgende keer een stuk gemakkelijker. En dat is toch wat je wil!

Lees ook: Hoe Kan Je Braaksellucht Grondig Verwijderen?

Hoe Vaak Autoleer Schoonmaken?

Autoleer maak je ongeveer 2 keer per jaar schoon. Dat wil zeggen, dan kun je een verzorgend product bij bol.com, voor het leer gebruiken wat schoonmaakt (bij lichte vervuiling) en ook verzorgd. Natuurlijk kun je het hele jaar door jouw autoleerbekleding schoonmaken wanneer jij wil.

Breng het verzorgend product van bijvoorbeeld Turtle Wax aan op de leren stoelbekleding en laat het 2 minuten rusten. Daarna poets je het helemaal uit. Het is een klusje, maar het autoleer is schoon en verzorgd in één keer.

Wanneer je dit twee keer per jaar doet blijft het leer mooi soepel, zonder dat er kleine scheurtjes in komen. Het vuil kan dan minder makkelijk aan het leer blijven hangen.

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs