Auto Valt Uit Tijdens Rijden, Wat Is Hier Aan De Hand?


Auto valt uit tijdens rijden

Ben je lekker op weg met je auto, gebeurt er opeens iets raars. De auto valt uit tijdens het rijden en je moet snel naar de kant. Je probeert weer te starten, maar dit lukt niet. In sommige gevallen kan je de motor wel starten, maar dan valt deze weer uit tijdens het rijden. Dit is natuurlijk geen prettige situatie, ook omdat het gevaarlijk is. Hoe komt het uitvallen van de motor tijdens het rijden? In het kort:

Auto valt uit tijdens rijden. Er kunnen vele oorzaken zijn; er kan een spanningsprobleem zijn, de brandstoftoevoer is niet goed of de luchttoevoer is verstopt. Er kan een kabelbreuk zijn of de injectoren of bobine zijn kapot. Daarnaast zijn er nog veel meer mogelijke oorzaken.

Dit is het korte antwoord op de vraag. Echter, er komt nog veel meer bij kijken en er kunnen nog veel meer oorzaken zijn waardoor de motor uitvalt tijdens rijden. In dit artikel gaan we het zo goed als mogelijk uitleggen, dus lees snel verder.

Lees ook: 7 x Auto Houdt In Bij Gasgeven En Op De Snelweg!

Waardoor Valt Auto Uit Tijdens Rijden?

Deze vraag beantwoorden is best wel lastig, omdat er vele oorzaken kunnen zijn die ervoor zorgen dat de auto uit valt tijdens rijden. Echt heel veel. De meest belangrijke mogelijke oorzaken zullen we in deze blog bespreken.

Maar als eerste dit, een motor heeft een brandstof nodig, lucht en een vonk nodig voor de ontbranding in de cilinder. Als een van deze drie niet aanwezig is valt de motor uit en zal deze ook niet meer starten.

Als de motor uitvalt bestaat er ook de mogelijkheid dat er op het dashboard een van de vele waarschuwingslampjes is gaan branden. Als het algemene motorstoringslampje brandt dan is er zeker iets aan de hand met de motor, maar het lampje geeft niet aan wat er aan de hand is. De betekenis waarom het algemene motorstoringslampje brandt kan je lezen in onze blog hierover.

Mogelijk brandt er ook een ander lampje en dan kan je de oorzaak sneller achterhalen. Ook dan is het nog zoeken, maar als bijvoorbeeld het lampje van de katalysator brandt dan is dat hoogstwaarschijnlijk het probleem.

Een bezoek aan de garage is nu zeker gewenst. Als je de auto niet meer rijdt dan zul je deze moeten ophalen of wegslepen. Lever de auto af bij een garage zodat zij de oorzaak kunnen achterhalen.

De garage kan de computer van de auto uitlezen en hier wordt op zeker melding gemaakt van het probleem. Dit uitlezen van de computer kost gemiddeld € 25.

Mocht je de computer zelf willen uitlezen, dan kun je dit doen door gebruik te maken van een OBD2-scanner. Zo’n scanner kun je hier aanschaffen bij Bol.com. Deze kun je in de computer van je auto steken en zo kan je de foutmelding uitlezen en deze gericht repareren. 

Auto Valt Uit Tijdens Rijden, Controleer Eerst Dit!

Branden er geen lampjes op het dashboard dan is het een lastigere situatie. Het probleem kan nu namelijk overal zitten. Er zijn twee zaken die je als eerste controleert, deze zijn:

  1. Het eerste wat je kunt doen is de zekeringkast openen en controleer alle zekeringen. Mogelijk is er een zekering kapot waardoor een elektrisch systeem niet meer werkt. Als de zekering van de brandstofpomp kapot is kan er geen brandstof geleverd worden.
  2. Ik weet, dit is een rare opmerking, maar controleer ook of er brandstof in de tank zit. Het zou kunnen dat de vlotter kapot is waardoor het brandstofniveau niet goed gemeten kan worden. Ga terug in je geheugen en ga na wanneer je voor het laatst getankt hebt.

Zijn deze twee zaken oké, dan moet er verder gezocht worden om het probleem te achterhalen.

Lees ook: 8 x Oorzaken Waardoor Auto Stottert Bij Optrekken!

Auto Valt Uit Tijdens Rijden, Probleem Achterhalen

Zoals gezegd heeft een autobrandstof, lucht en een vonk nodig voor ontbranding. Het eerste waar je naar kunt kijken zijn systemen die te maken hebben met de brandstof, luchttoevoer en het vonken van de bougie.

  • Is de accu goed?
    Een accu kan om wat voor reden dan ook leeglopen zodat de motor geen spanning heeft.
  • Is de brandstofpomp nog goed?
    Als de pomp kapot is wordt er geen brandstof geleverd
  • Heeft de brandstofpomp nog spanning?
    Controleer of er spanning op de brandstofpomp staat.
  • Is de krukassensor (bdp sensor) nog goed?
    Als deze niet goed werkt weet de motor niet wanneer er brandstof ingespoten moet worden.
  • Is de voedingsspanning van de injectoren/bougies goed?
    Zonder injectie is er geen ontbranding
  • Is het luchtfilter schoon?
    Zonder schone lucht is er geen ontbranding in de cilinders
  • Werkt de bobine nog wel?
    De bobine verdeelt de spanning over de bougies en moet goed functioneren.
  • Is het roetfilter verstopt?
    Dieselmotoren hebben een roetfilter. Als deze verstopt is krijgt de motor te veel tegendruk.

Dit zijn een paar van de mogelijke en voor de hand liggende problemen die ervoor kunnen zorgen dat de motor uitvalt tijdens rijden. Er zitten echter veel verschillende systemen in een auto die ervoor kunnen zorgen dat de motor uitvalt.

Lees ook: Auto Gaat Niet Harder: 10 Oorzaken & Oplossingen

Als het een van deze onderdelen niet is dan kan het bijvoorbeeld een draadbreuk zijn waardoor een onderdeel geen spanning krijgt.

Het kan ook zo zijn dat je te ver en te vaak doorrijdt met een lege tank. Het drap wat onderin de brandstoftank ligt komt dan in het brandstofsysteem en zal het brandstoffilter verstoppen, waardoor en geen brandstoftoevoer meer is en de motor uit valt tijdens het rijden.

Heb je een oudere auto met choke, dan kan het zijn dat de choke niet goed werkt of dat de klep openblijft staan waardoor de motor ‘verzuipt’. De motor krijgt te veel brandstof en het brandstofmengsel is uit verhouding waardoor de auto uitvalt.

Als laatste kan er in de motor zelf ook iets stuk zijn waardoor de motor uitvalt. De kans hierop is klein, maar het kan wel. Dit zal je waarschijnlijk ook horen, denk aan geratel en het geluid van metaal op metaal. Zo kunnen de kleppen kapot zijn of is de distributieriem/ketting gebroken. Als dit gebeurt dan zul je dit zeker horen onder de motorkap.

Kortom, Het blijft zoeken naar het probleem en ik hoop dat je het snel vindt en weer veilig de weg op kunt.

Lees ook: Auto Start Niet En Maakt Tikkend Geluid: 3 Oorzaken


Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs