Auto Trilt Bij Gasgeven, 8 Oorzaken!


auto trilt bij gasgeven

Het is heel lastig als de auto trilt bij gasgeven, het geeft namelijk een onveilig gevoel en hier wil je snel vanaf. Helaas is er niet zo maar een rede aan te geven waarom de auto trilt bij gasgeven. Er kunnen meerdere oorzaken zijn en dus is er onderzoek nodig. Als eerste een kort antwoord waarom de auto kan trillen.

Auto trilt bij optrekken: Dit kan komen door slechte bougies of een kapotte bobine. Ook kunnen de banden niet goed uitgelijnd en gebalanceerd zijn. De remklauwen kunnen blijven hangen op de remschijven of de borgmoeren van de motor zijn kapot.

Dit is in het kort een antwoord op jouw vraag. Er komt echter nog veel meer bij kijken en dat wordt in deze blog besproken. We bespreken waardoor het kan komen, hoe je het kan verhelpen en wat de eventuele kosten zijn. Lees dus snel verder.

Stottert de auto bij optrekken, lees dan ook ons artikel ‘Auto stottert tijdens optrekken‘. Misschien vind je in dit artikel wel de oplossing!

1. Verkeerd Uitgelijnde Banden

Als je net je banden hebt laten vervangen, of één band, dan denk ik dat je de oorzaak van het rillen al gevonden hebt. Het trillen wordt ook heftiger als je harder gaat rijden.

Autobanden moeten na reparatie of vervanging altijd uitgelijnd en gebalanceerd worden. Dit zal vast wel gedaan zijn door de monteur, maar het blijft mensen werk en er kan altijd iets fout gaan. Dus breng nog even een bezoekje aan de garage en laat het uitlijnen en balanceren nog even controleren.

Ook als je hard tegen een stoeprand bent gereden kan het wil uit balans zijn geraakt. Je merkt dit gelijk tijdens het rijden en gasgeven.

Als het goed is zijn er geen kosten aan verbonden omdat dit nu een service van de garage moet zijn. Rekenen ze wel kosten dan ben je ongeveer € 20 kwijt.

Ook de ANWB heeft oorzaken benoemd waardoor de auto en het stuur kunnen trillen. Onderstaande video legt het je allemaal uit.

Lees ook: Auto Start Niet Na Kort Stilstaan, Hoe Kan Dat?

2. Remklauwen Blijven Hangen

Wat ook het trillen kan veroorzaken is dat de remklauwen blijven hangen. De remklauwen maken nog steeds contact met de remschijven en dit veroorzaakt een trillen welke je zeker zal opmerken, want je zult ook een verbrande lucht ruiken. Het trillen wordt erger als je harder gaat rijden.

Nu is het slim om even een bezoek aan de garage te brengen, want veiligheid voor jezelf en andere weggebruikers is toch wel belangrijk.

Misschien is het eenvoudig opgelost, maar als er onderdelen vervangen moeten worden, hou dan rekening met een kostenplaatje van € 125 voor een remschijf en € 450 voor remklauwen. Dit is natuurlijk afhankelijk van het type auto.

Lees ook: Te Hoge Bandenspanning, Wat Zijn De Gevolgen?

3. Losse Borgmoeren Van de Motor

Dit is wel een van de meest voorkomende oorzaken waardoor de auto kan trillen tijdens gasgeven. Tijdens gasgeven moet de motor aan het werk en komen er vele krachten vrij die opgevangen moeten worden door het chassis van de auto.

De borgmoeren zijn o.a. gemaakt van rubber waardoor ze de krachten en trillingen kunnen opvangen. Als een van deze moeren kapot is of speling heeft dan zul je dit zeker merken en niet alleen tijdens gasgeven. Als de motor stationair draait, zul je ook trillingen opmerken in de auto, de trilling wordt alleen erger als de motor aan het werk moet en dat is tijdens gasgeven.

Deze moeren gaan ongeveer 7 jaar mee en worden door de monteur tijdens een servicebeurt gecontroleerd. Mochten ze tussentijds kapot gaan dan zijn de reparatiekosten € 150 – € 400, afhankelijk van het type auto.

Lees ook: Auto Gaat Niet Harder: 10 Oorzaken & Oplossingen

4. Vacuumlek In de Luchtinlaat

Als je een vacuumlek hebt in de luchtinlaat dan zul je dit opmerken door een fluitend geluid. In dit artikel hebben we al eens geschreven over waarom een auto een fluitend geluid kan maken. Als er een vacuumlek zit dan kan dit zeker een trilling geven bij het gasgeven en je zult dit ook horen door het fluitende geluid.

Als de luchtinlaat van je inlaatspruitstuk een gat heeft dan betekent dat dat er niet goed wordt gemeten hoeveel lucht erin de motor terecht komt. Het gevolg is dat er teveel lucht en te weinig brandstof in de motor komt. Dat zorgt er vervolgens voor dat de motor niet goed zijn werk kan doen en vervolgens gaat trillen. Helemaal als de auto onregelmatig trilt, zou dit het probleem wel eens kunnen zijn.

Een stukje buis is zo vervangen en de kosten hiervoor zijn € 70 – € 100. Ook weer afhankelijk van het type auto.

Lees ook: 7 x Auto Houdt In Bij Gasgeven En Op De Snelweg!

5. Versleten Of Vervuilde Bougies

Dit is toch wel een voor de hand liggende optie, de bougies zijn vervuild of versleten en vonken hierdoor onregelmatig waardoor de auto stotter, niet alleen bij het optrekken, maar ook tijdens het rijden. Echter, dit merk je het beste bij het starten en gasgeven.

De bougies hebben als taak tot wel duizenden vonkjes per minuut te genereren om het brandstof/luchtmengsel in de cilinder tot ontbranding te brengen. Als dit proces onregelmatig verloopt, dan zul je dit merken aan het stotteren van de auto.

Normale bougies gaan ongeveer 50.000 kilometer mee, bougies van edelmetaal gaan tot wel 100.000 kilometer mee voordat ze vervangen moeten worden. Het is verstandig om de bougies bij 50.000 tot 60.000 kilometer te vervangen.

Als je auto regelmatig naar de garage gaat voor een onderhoudsbeurt dan worden de bougies vanzelf vervangen. Is dit niet het geval en weet je niet wanneer ze vervangen zijn dan kan dit dus het probleem van stotteren veroorzaken.

Lees ook: Prop In Band, Mag Dat En Hoe Ver Kan Je Ermee Rijden?

6. Kapotte Bobine

Nog een belangrijk onderdeel van het elektrisch systeem is de bobine. De bobine zorgt ervoor dat de lage voltspanning van het systeem omhoog wordt gebracht naar een hoge voltspanning. Deze spanning wordt gebruikt om de bougies te laten vonken in de cilinderkamer.

Ook deze bobine kan kapot gaan; de contactpunten werken niet meer goed, er is kortsluiting of gewoon slijtage. Dit probleem merk je meteen als je gas gaat geven en de bobine voor de juiste hoge voltspanning moet zorgen en dit niet meer kan doen.

Het is belangrijk om de bobine zo snel als mogelijk te vervangen ander kan het grote gevolgschade geven en dus hogere kosten. Het vervangen van de Bobine kost € 350 – € 500, afhankelijk van het type auto.

Lees ook: Een Ratelend Geluid In De Auto, Wat Kan dat Zijn?

7. Kapotte Wiellagers

Een volgende oorzaak kan zijn de wiellagers. De wiellagers kunnen slijten en door de speling die hierdoor ontstaat, gaat de auto trillen.

Dit kan je controleren door de auto even op de krik te zetten. Krik de auto omhoog bij het wiel waarvan je denkt dan het wiellager kapot is. Draai dit wiel nu rond en als het wiellager kapot is hoor je een brommend en schurend geluid. Doorrijden is er dan niet meer bij en mag zelfs niet, omdat dit een gevaarlijke situatie is.

Hoor je geen geluid en lijkt het wiel goed te zijn, controleer dan het andere wiel op dezelfde manier.

Als het wiellager volledig kapot is kan de wielnaaf en het wiel van de auto loskomen. Dus ga gelijk naar de garage en laat het repareren. De kosten voor het vervangen van een wiellager kunnen enorm variëren. Denk hierbij aan € 150 – € 500, afhankelijk van de garage en de onderdelen die gebruikt worden.

Lees ook: Stuur Trilt Bij Remmen En Bij Hoge Snelheid, Hoe Komt Dat?

8. Losse Wielbouten

Dit is een oorzaak die je zelf kunt oplossen. Het kan voorkomen dat wielbouten losraken, om wat voor rede dan ook.

Wielbouten zitten vaak echter te vast dan te los, maar toch het kan een oorzaak zijn waarom de auto trilt tijdens gasgeven.

Je merkt dat de wielbouten loszitten als je instuurt. De auto draait niet lekker mee in de bocht en dit merk je bij hoge snelheid maar ook bij lage snelheid.

Zet de wielbouten zelf eerst vast en ga dan voorzichtig naar een garage, daar kunnen ze de wielbouten vastzetten met een momentsleutel en zal het je niet meer overkomen.

Lees ook: Auto Kraakt Bij Drempel, Sturen, … En Ander Krakend Geluid!

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs