8 x Oorzaken Waardoor Auto Stottert Bij Optrekken!


Auto stottert bij optrekken

Een auto moet rijden, dat is waar ze voor gemaakt zijn en problemen aan de auto zijn niet fijn. Zeker niet als je de auto gestart hebt en je wilt wegrijden, de auto stottert bij optrekken! Dit is geen prettige ervaring en kan, helaas meerdere oorzaken hebben. Er is dus wat speurwerk voor nodig om het probleem te achterhalen zodat het opgelost kan worden.

Auto stottert bij optrekken. Er kunnen meerdere oorzaken zijn zoals versleten bougies, een kapotte bobine, een vuil roetfilter of een vervuild inlaatspruitstuk en ERG-klep. Een kapotte Lambda-sensor of vervuild brandstoffilter kunnen ook de oorzaak zijn.

Dit is in het kort uitgelegd wat de oorzaken zijn waardoor de auto stottert bij het optrekken in de 1e versnelling. Er komt echter nog wel wat meer bij kijken en er kunnen ook andere oorzaken zijn waardoor dit gebeurt. Dit wordt allemaal besproken in deze blog, inclusief de oplossingen die je kunt toepassen, en vaak is dat een bezoek brengen aan de garage.

Lees ook ons andere artikel over het trillen van de auto bij gasgeven. Misschien staat hier de oplossing van jouw probleem.

Auto Stottert Bij Optrekken In De 1e Versnelling

Als de auto stottert bij het optrekken, meestal in de 1e versnelling dat is dat geen fijne ervaring als je in de auto zit. Dit wil je zo snel als mogelijk verholpen hebben. Er kunnen meerdere oorzaken aan ten grondslag liggen waardoor de auto stottert, namelijk:

  1. Versleten of vervuilde bougies
  2. Problemen met de bobine
  3. Vervuild inlaatspruitstuk/ ERG-klep
  4. Kapot Lambda-sensor
  5. Verzadigd roetfilter
  6. Vervuild brandstoffilter
  7. Vervuilde Carburateur
  8. Knik in brandstofleiding

De laatste twee mogelijkheden komen vaker voor bij oudere auto’s dan bij nieuwe.

Zoals je ziet zijn er vele mogelijkheden waardoor je auto kan stotteren tijdens optrekken. Jij kent jouw auto zelf het beste en misschien heb je al een idee waar het aan kan liggen. Zo niet, dan staat onderstaand beschreven wat je kunt doen om deze problemen te herkennen en op te lossen.

Lees ook: Auto Gaat Niet Harder: 10 Oorzaken & Oplossingen

1. Versleten Of Vervuilde Bougies

Dit is toch wel een voor de hand liggende optie, de bougies zijn vervuild of versleten en vonken hierdoor onregelmatig waardoor de auto stotter, niet alleen bij het optrekken, maar ook tijdens het rijden. Echter, dit merk je het beste bij het starten en optrekken.

De bougies hebben als taak tot wel duizenden vonkjes per minuut te genereren om het brandstof/luchtmengsel in de cilinder tot ontbranding te brengen. Als dit proces onregelmatig verloopt, dan zul je dit merken aan het stotteren van de auto.

Normale bougies gaan ongeveer 50.000 kilometer mee, bougies van edelmetaal gaan tot wel 100.000 kilometer mee voordat ze vervangen moeten worden. Het is verstandig om de bougies bij 50.000 tot 60.000 kilometer te vervangen.

Als je auto regelmatig naar de garage gaat voor een onderhoudsbeurt dan worden de bougies vanzelf vervangen. Is dit niet het geval en weet je niet wanneer ze vervangen zijn dan kan dit dus het probleem van stotteren veroorzaken.

Lees ook: Koppeling Maakt Geluid, Is dit Zelf te Verhelpen?

2. Problemen Met De Bobine

Gekoppeld aan de bougies is de bobine en deze bobine kan ook problemen veroorzaken.

Een bobine brengt de lage voltspanning van de auto naar een hoge voltspanning. Deze spanning wordt naar de bougies gebracht die de spanning gebruiken om een vonk te produceren in de cilinderkamer. De bobine is dus een belangrijk onderdeel van het ontstekingsmechanisme.

Nu kan ook de bobine kapot zijn door bijvoorbeeld contactfouten, kortsluiting en slijtage. Het probleem wordt merkbaar door een stotterende auto.
Het is noodzaak om dit zo snel als mogelijk te (laten) repareren, anders kan grootte gevolgschade optreden. De kosten van deze reparatie zijn ongeveer € 350 tot € 500, afhankelijk van de garage en het type auto.

Lees ook: Katalysator Lampje Brandt, Kan Je Veilig Doorrijden?

3. Vervuild Inlaatspruitstuk

Een vervuild inlaatspruitstuk kan het volgende probleem zijn waardoor de auto stottert tijdens optrekken.

Het inlaatspruitstuk is een onderdeel van het luchtinlaatsysteem en nodig om het brandstofmengsel te maken welke de cilinderkamer ingaat.

Het spruitstuk kan vervuild raken door uitlaatgassen die een stroperige substantie achterlaten waardoor het inlaatspruitstuk verstopt raak en er minder lucht naar de cilinders kan stromen.

Het chemisch reinigen van het inlaatspruitstuk kost ongeveer € 250, wederom afhankelijk van het type auto. Het kan ook gereinigd worden met granulaat, dit gebeurt door het te stralen. De kosten hiervan verschillen enorm en ik adviseer je een prijsopgave te vragen bij je garage.

Lees ook: Auto Trilt Bij Gasgeven, 8 Oorzaken!

4. Vervuilde ERG-klep

Gekoppeld aan het inlaatspruitstuk is de ERG-klep. Deze is ook onderdeel van het luchtinlaatsysteem en kan net als het spruitstuk zelf vervuild raken door de uitlaatgassen stroom.

De ERG-klep zorgt voor een verlaging van de NOx uitstoot van de motor. NOx staat voor stikstofoxide of stikstofdioxide. Deze stof komt vrij als er te vee zuurstof in de motor verbrand wordt.

Ook hier gaat het om de kleverige substantie die de uitlaatgassen achterlaten en het proces van verbranding verstoren.

De kosten voor het schoonmaken bedragen ongeveer € 250, afhankelijk van het type auto. Vaak adviseert de garage om de klep te vervangen, reken dan op een kostenplaatje tussen de € 500 – € 1.000.

5. Kapot Lambda-sensor

De Lambda-sensor is het volgende onderdeel wat het probleem kan veroorzaken.

Deze sensor meet het zuurstofgehalte in de uitlaatgassen en geeft aan of een deel van deze gassen terug de motor ingestuurd kan worden voor het brandstofmengsel.

Als deze sensor niet meer goed werkt kan dit een onjuist verbrandingsmengsel tot gevolg hebben waardoor en geen goed verbranding plaatsvindt en waardoor de motor stotter.

Het vervangen van deze sensor kost ongeveer € 150 – € 450, weer afhankelijk van het type auto.

Lees ook: Auto Start Niet Na Kort Stilstaan, Hoe Kan Dat?

6. Verzadigd Roetfilter

Dieselmotoren hebben vandaag de dag een roetfilter, dit is wettelijk verplicht.

Het roetfilter filter letterlijk schadelijke roetdeeltjes uit de uitlaatgassen. Door dat het roetdeeltjes afvangt kan het na verloop van tijd verstopt raken en niet goed meer functioneren.

Het filter heeft echter de eigenschap zichzelf schoon te maken, dit wordt regeneratie genoemd en vindt plaats bij hoger snelheid. Komt de auto niet vaak op de snelweg dan kan het filter zichzelf niet reinigen en raakt verstopt.

Bij hoger snelheid worden de roetdeeltjes namelijk verbrand, zo maakt het roetfilter zichzelf schoon.

Een roetfilter laten reinigen kost, afhankelijk van het type auto tussen € 200 – € 400.

7. Vervuild Brandstoffilter

De brandstof die gebruikt wordt voor het verbrandingsmengsel gaat door een brandstoffilter om eventueel schadelijke deeltjes en drap uit de brandstof te filteren.

Je begrijpt, als dit filter niet vervangen of schoongemaakt wordt kan ook dit weer problemen geven kan de auto gaan stotteren.

Als de auto met regelmaat voor onderhoud naar de garage gaat wordt het brandstoffilter vervangen na ongeveer 50.000 kilometer en kan dit waarschijnlijk niet het probleem zijn.

Gaat de auto niet met regelmaat naar de garage of doe je het onderhoud zelf, check dan het filter want dit kan het probleem zijn.

8. Vervuilde Carburateur

Dit probleem doet zich alleen voor bij oudere auto’s, de nieuwe motoren werken allemaal via brandstofinjectie en niet meer met een carburateur.

De carburateur zorgt ervoor dat de brandstof verneveld wordt met lucht waardoor een brandstofmengsel ontstaat wat de cilinder ingezogen wordt.

Is de carburateur vervuild dan ontstaat er geen optimaal brandstofmengsel wat dus niet goed verbrand en wat dus stotteren van de auto kan veroorzaken.

De carburateur kan je goed zelf reinigen met een carburateur reiniger. Bol.com heeft verschillende carburateur reinigers van goedkoop tot duur.

Dit zijn de 8 belangrijkste oorzaken waardoor een auto stottert tijdens optrekken.

Dan nog even dit:
Ikzelf heb jaren geleden ook een probleem gehad met het stotteren van mijn auto. Ik heb toe alle oorzaken doorlopen, maar het stotteren bleef. Het heeft mij toe best wel wat geld gekost, maar het probleem bleek voor menige garage niet te achter halen.

Totdat een slimme monteur verder keek en het probleem vond. Het was een brandstofleiding die geknakt was. De motor kreeg te weinig brandstof waardoor deze stotterde. De brandstofleiding werd vervangen en het probleem heeft zich nooit meer voorgedaan.

Het hoeft dus niet altijd een voor de hand liggende oplossing te zijn waardoor de auto stottert tijdens optrekken!

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs