Auto Start Niet Na Kort Stilstaan, Hoe Kan Dat?


auto start niet na kort stilstaan

Even een korte rit maken met de auto naar het winkelcentrum om een pakket af te geven en na terugkomst start de auto niet meer. Je bent maar een paar minuten weggeweest, maar de auto start niet na kort stilstaan. Je denkt misschien dit is een tijdelijk probleem, maar het begint steeds vaker voor te komen. Hoe kan dit, wat is en aan de hand. Als eerste een kort antwoord:

Auto start niet na kort stilstaan. Dit kan door meerdere oorzaken komen. De accu is niet krachtig genoeg meer De brandstofmeter is kapot en er zit geen brandstof meer in de tank. De startmotor heeft kuren of is kapot. Of een van de vele sensoren in de auto is kapot.

Dit is in het kort uitgelegd waar het door kan komen. Er komt echter nog wel wat meer bij kijken en er zijn nog andere oorzaken waardoor de auto niet start na kort stilstaan. Er zijn oorzaken die je zelf kunt oplossen, maar soms zul je een bezoek moeten brengen aan de garage. In deze blog gaan we je helpen de oorzaak te vinden en te verhelpen, dus lees snel verder.

Lees ook dit artikel: 8 x Oorzaken Waardoor Auto Stottert Bij Optrekken!

Waarom Start Auto Niet Na Kort Stilstaan?

Het is best een lastig probleem om te achterhalen waarom een auto niet start na kort stil gestaan te hebben. Er kunnen meerdere redenen zijn waarom dit gebeurt. Het is dus zoeken naar het probleem wat best even tijd in beslag kan nemen, want het is een proces van onderzoek en uitsluiten.

Eerst onderzoek je een mogelijke oorzaak. Is dit niet het probleem dan onderzoek je de volgende mogelijke oorzaak. En zo ga je verder totdat je bij de oorzaak bent aangekomen. Kom je er niet uit dan is een bezoek aan de garage het meest voor de hand liggende oplossing. Zij kunnen de computer van de auto uitlezen met een scanner en zo de oorzaak achterhalen. Dit uitlezen kost ongeveer € 25.

Mocht je de computer zelf willen uitlezen, dan kun je dit doen door gebruik te maken van een OBD2-scanner. Zo’n scanner kun je hier aanschaffen bij Bol.com. Deze kun je in de computer van je auto steken en zo kan je de foutmelding uitlezen en deze gericht vervangen. 

Als je auto echter langere tijd heeft stil gestaan, bekijk dan onderstaande video van de ANWB. Hierin wordt uitgelegd wat je allemaal kunt doen om weer veilig de weg op te gaan.

Lees ook: Auto Start Niet En Maakt Geen Geluid: 6 Oorzaken

Auto Start Niet Na Korte Rit

Oké, wat kan je nu doen om het probleem te verhelpen? Begin bij het begin.

 1. Als je in het bezit bent van een scanner lees je eerst de foutcodes uit. Deze foutcodes helpen je waarschijnlijk al op weg om het probleem te verhelpen.
 2. Heb je geen scanner dan kan je de garage bezoeken. Zij lezen de computer uit en weten waarschijnlijk gelijk wat het probleem is. Dit kost € 25.
  Na kan je overwegen om het zelf te repareren of dit door de garage te laten doen.

Wil/kan je de computer niet uitlezen dan kan je de volgende stappen doorlopen om het probleem van niet starten na korte stop te onderzoeken. Ik kan je alleen niet de garantie geven dat het het probleem ook zal vinden.

Lees ook: Auto Gaat Niet Harder: 10 Oorzaken & Oplossingen

 1. Is de accu nog krachtig genoeg? Dit kan je controleren door de motor uit te zetten. Vervolgens het dimlicht aan te doen en dan de veiligheidslichten laten knipperen. Blijft het dimlicht goed branden of gaat dit mee met het knipperen van de veiligheidslichten? Als dit zo is kan de accu niet meer goed zijn.
  Zet de radio, verwarming en alles wat elektrisch en wat je niet nodig hebt bij het starten uit. Probeer het nu nog eens een keer.
  Of sluit een andere accu met startkabels aan op de auto en start de auto. Lukt het nu wel, dan is het haast wel zeker de accu die aan vervanging toe is.
 2. Wat ook kan is dat de brandstofmeter kapot is en er geen brandstof in de tank meer zit. De auto pruttelt dan een beetje en slaat gelijk weer af. Ga even terug in je geheugen en ga na wanneer je getankt hebt en hoever je met de auto gereden hebt. Kan het kloppen dat er geen brandstof meer in de tank zit? Nee, dan is de brandstofmeter goed en zul je verder moeten zoeken.
 3. De startmotor heeft kuren of is gewoon kapot. De startmotor breng de motor in beweging waardoor deze kan gaan draaien. Een startmotor gaat niet vaak kapot, maar dit kan bij oudere modellen zeker een oorzaak zijn.
  Doe de lichten en de radio het wel, dan heeft de auto spanning. Start nu de motor, je moet een klik horen van de startmotor. Hoor je deze klik niet, dan is de startmotor kapot of er is een kabelbreuk opgetreden. Controleer de kabels en contactpunten van de startmotor en check deze op kabelbreuk. Is alles goed, dan is het toch de startmotor zelf die aan vervanging toe is. Een nieuwe startmotor en het vervangen kost ongeveer € 400.
 4. Als volgende oorzaak kan het de BDP-sensor zijn ook wel de krukassensor genoemd. Dit is een sensor die één van de cilinder het bovenste dode punt meet. Als deze kapot aan het gaan is, weet het motormanagement niet waar het BDP is. Deze sensor zal dan vervangen moeten worden. Kosten vanaf € 75 afhankelijk van het type auto.
 5. Het kan ook de Lambda sensor zijn. Deze sensor meet het brandstof/luchtmengsel wat naar de cilinders gaat. Als deze kapot is dan is de mengverhouding niet goed en kan de motor slecht of niet starten. De temperatuur van de motor heeft hier zeker invloed op. Met een koude motor heb je geen probleem, maar is de motor warmer dan is het wel een probleem. Vervang de Lambda sensor. De kosten hiervoor zijn € 75 – € 150 afhankelijk van het type auto.

Als het nu nog niet verholpen is, raad ik je aan echt een garage te gaan zoeken, want dan is het een oorzaak die je haast zelf niet meer kunt achterhalen; Brandstoftoevoer, elektronica, luchttoevoer, sensoren, kabelbreuken om er maar een paar te noemen. Ook dit kan de oorzaak zijn!

Lees ook: Auto Trilt Bij Gasgeven, 8 Oorzaken!

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs