Auto Reinigen Met Allesreiniger Of Afwasmiddel, Kan Dat?


autowassen

Je staat met de emmer in de hand en ziet dat jouw autowasmiddel op is. Wat doe je dan. Helemaal naar de winkel en dat speciale autowasmiddel halen of ga jij jouw auto reinigen met allesreiniger of afwasmiddel? Wat is wijsheid, kan het of (liever) niet. Zou het de autolak wassen echt kwaad kunnen doen bijvoorbeeld, wanneer je met allesreiniger of afwasmiddel wast? In deze blog krijg je antwoord of het kan of niet kan of dat een keertje geen kwaad kan. Daarbij lees je ook waarom wel of waarom je het beter niet kunt doen. Nieuwsgierig?

Auto reinigen met allesreiniger of afwasmiddel? Ja, je kan best een keer de auto wassen met een allesreiniger en afwasmiddel. Ze zijn alleen niet speciaal ontworpen om lak van de auto te beschermen en goed schoon te maken. Daarbij houdt een speciaal autowasmiddel rekening met alle materialen van de auto zoals rubber, cabriodaken en plastic.

Je autolak gaat niet meteen naar zijn grootje wanneer je een keer afwasmiddel gebruikt of allesreiniger. Wees er dan ook niet direct in paniek, wanneer je even geen autowasmiddel hebt staan en geen tijd of zin hebt om dit nu nog te gaan halen.

Het schoonmaken en je de autolak verzorgen zit hem niet alleen in het wasmiddel dat je gaat gebruiken. Ook de methode van autowassen is van belang om de autolak netjes en zonder krassen te houden. Maar over het algemeen is het wel beter om niet altijd schoon te maken met een afwasmiddel of allesreiniger.

Autowassen Met Allesreiniger

Wanneer je de auto gaat wassen met allesreiniger, denk je vaak dat het ook wel de auto zal reinigen. Het woord ‘allesreiniger’ zegt het namelijk al. En natuurlijk zal het veel van het vuil oplossen wat op de auto zit.

Het is echter wel zo dat allesreiniger gemaakt is om ‘in het huis’ te reinigen en geen aangekoekte vliegjes, vet, olie reigerpoep en weet ik al niet meer, wat aan jouw auto plakt. Daar zit ‘m nou net de kneep. Dat doet allesreiniger nou weer net niet goed genoeg. Dus ja, veel vuil gaat weg en veel vuil blijft zitten.

Daarbij komt dat wanneer je een allesreiniger gebruikt, de lak niet zo goed wordt beschermd wanneer je dit met een officieel schoonmaakmiddel doet voor auto’s. En niet alleen de lak maar ook de rubbers van de auto, leer, een cabrio dak en plastic, worden met een speciaal auto schoonmaakmiddel goed beschermt en niet aangetast.

Ook het vermelden waard is dat een autoshampoo met wax, jouw auto nog beter beschermd en er voor zorgt dat vuil, wat na deze wasbeurt op jouw auto komt, er makkelijker af gaat. Een groot voordeel dus.

Je hebt besloten om je auto vandaag toch zo schoon mogelijk te laten zijn, en dus ga je aan de gang met allesreiniger. Prima idee, en hier zijn de dingen waar je op kunt letten wil je jouw autolak zo goed mogelijk beschermen:

 • Zorg voor voldoende water. Een paar emmers water (of meer) of een hogedrukspuit of tuinslang is helemaal prima. Met water spuit je namelijk los zittend vuil weg, zand, losse vliegjes en dergelijke. Met een hogedrukspuit kun je alvast wat vastgekoekt vuil wegspuiten.
 • Zorg dat je zeker 2 emmers water hebt staan voor het wassen. Eén om een sopje te maken met de allesreiniger en één gewoon met water.
 • Nu kun je een beetje allesreiniger in één emmer met water doen en sop de buitenkant van de auto helemaal in met een spons. Laat het water en sop zijn werk doen en dat is verweken van aangekoekt vuil en stof.
 • Spoel tussendoor de spons met vuil uit in de emmer met alleen water. Zo blijft de emmer met sop schoon en neem je geen vuil meer mee die je over jouw lak uit zou kunnen smeren (en krassen kan maken).
 • Wanneer de auto in de sop staat, helemaal, ga dan niet met een spons nog eens over het losgeweekte vuil heen, dan krijg je krassen namelijk op jouw autolak, maar spoel of spuit het losgeweekte vuil van de auto af met een flinke hoeveelheid water.
 • Je kunt nu nog een keer met de spons over plekken heen gaan waar het nog niet schoon is, dat kan zo zijn met allesreiniger. Sop deze nogmaals goed in.
 • Spuit of gooi water over de gedeeltes die je nog eens hebt gepoetst. Zo spoel je de restanten van het vuil weg.
 • Velgen: Spuit de velgen schoon met een hogedrukspuit of met een tuinslang wanneer je dit nog niet hebt gedaan.
  Velgen zou ik als laatste doen omdat jouw spons nu wel heel erg vies wordt. Sop de velgen in met water en allesreiniger en neem poets alle vuil weg. Dit kun je ook doen met een afwasborstel.
 • Spuit de velgen met de hogedrukspuit/tuinslang weer schoon.

Wanneer je toch bezig bent met het schoonmaken van jouw auto met een huis, tuin en keukenmiddel, dan kun je eens proberen om glasspoelmiddel over de auto heen te gooien die je in een beetje water hebt gedaan. Jouw auto zal weer glimmen als een zonnetje, net als de glazen in jouw vaatwasmachine.

autowassen met allesreiniger of afwasmiddel

Auto Reinigen Met Een Afwasmiddel

Net als wat met hierboven geschreven is over de allesreiniger, kun je ook met afwasmiddel een auto reinigen. Het zal naar alle waarschijnlijkheid ook nog wat meer glimmen omdat het officieel een schoonmaakmiddel is voor borden en glazen. En dat moet natuurlijk glimmen.

Ook hier geldt wel dat dit middel niet echt is ontwikkeld om rubber, die langs duren en ramen zitten, te beschermen. Het zal bij vaak gebruik, waarschijnlijk het rubber uit laten drogen. En wat het met een cabrio dak doet, kan ik je niet vertellen. Het zal voor een keer wel mogelijk zijn, maar om dit dak altijd met een afwasmiddel te poetsen, zou ik niet doen.

Daar zullen echt wel goede schoonmaakmiddelen voor zijn die het dak op de lange duur blijven beschermen.

Ramen daarin tegen, zullen wel glimmen als een zonnetje. Een beetje afwasmiddel in het water, niet te veel, en lappen maar. Bij te veel afwasmiddel blijft het water soppen moet je de ramen spoelen tot je een ons weegt. Doe voorzichtig met de hoeveelheid. Een klein kneepje op een emmer water is genoeg.

Ramen Auto Lappen Met Allesreiniger

Ramen kun je beter niet met allesreiniger lappen. Dat kun je beter doen met bijvoorbeeld schoonmaakazijn. Allesreiniger geeft strepen op de ramen en niets is lastiger om te rijden in een auto waarbij strepen op de ramen zitten. Niet doen dus!

En lap ramen, ook die van een auto niet, in de zon. Wanneer de zon op jouw autoramen staat en jij gaat deze lappen, dan droogt het water onder jouw handen vandaan en krijg je strepen. Dus zet je auto in de schaduw, maar dit even tussendoor…

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs