Auto Alarm Gaat Af Zonder Reden: 7 Oorzaken


autosleutel met verzekering

Wat moet je doen als het alarm van je auto af gaat zonder reden? In deze blog gaan we daar eens goed naar kijken. Het kan namelijk goed zijn dat het helemaal niet zo 1-2-3 duidelijk voor je is waar dit mankement vandaan komt. In de meeste gevallen zal het echter zo zijn dat het probleem het volgende is:

Als het alarm van een auto spontaan af gaat zonder reden dan heeft dit waarschijnlijk te maken met een lege batterij van de sleutel of een lege accu. In beide gevallen dient de batterij vervangen te worden. Voor de autosleutel kost dit 5 EUR en voor de accu kost dit tussen de 80 – 120 EUR.

Daar is echter nog lang niet alles mee gezegd. Hieronder duiken we eerst dieper in op problemen met de batterijen, hoe je ze kunt herkennen en hoe je ze oplost. Vervolgens doen we hetzelfde voor vier andere mogelijke oorzaken van een auto alarm wat spontaan afgaat. Lees snel verder!

1. Slechte Elektronische Sleutel

Als eerste kan een slechte afstandsbediening van je auto ervoor zorgen dat je alarm spontaan blijft afgaan. Dit kan veroorzaakt worden doordat de interne mechanismes van je sleutel probleem heeft. Echter, de meest voorkomende reden is dat de batterij van je sleutel leeg aan het raken is.

Omdat de sleutel in verbinding staat met je auto, en omdat het een elektronisch component is, kan het rare dingen gaan doen als de batterij leeg raakt. Mocht je toevallig ook merken dat de deuren van je auto soms niet reageren op de sleutel dan is dit zeker het geval. De enige mogelijk oplossing hiervoor is om de batterij van je sleutel te vervangen.

Hoe je dat doet en waar je dan rekening mee moet houden dat lees je in deze blog die we eerder schreven: Autosleutel Werkt Niet Meer: 9 Oorzaken & Oplossingen. Het oplossen van dit probleem kost je vaak iets van 5 EUR voor de batterij en daarna kan deze weer een paar jaar mee.

2. Bijna Lege Accu

Een andere batterij in je auto die problemen kan veroorzaken is je accu. Als deze langzaam achteruit gaat dan is de alarm van je auto vaak een van de eerste punten die dit weggeeft. Mocht je trouwens ook merken dat je auto tegenwoordig wat onregelmatiger of moeilijker start dan is dit waarschijnlijk het probleem zijn. Lees hiervoor ook: Auto Maakt Tikkend Geluid En Start Niet.

Als je de auto probeert te starten met een bijna lege accu dan kan je auto alarm afgaan als een waarschuwing dat je de batterij moet vervangen. Echter, als je merkt dat het alarm onregelmatig afgaat als je niet in de auto zit dan geeft aan dat de batterij bijna leeg is of dat de connectie van de accu met de auto niet meer goed is. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan roest op de kabels van de accu.

Als je denkt dat een accu het probleem is dan kun je dit redelijk makkelijk controleren met een multimeter. Mocht je die nog niet in huis hebben dan kun je die hier gewoon aanschaffen bij Bol.com. Als je batterij inderdaad vervangen moet worden dan kost je dit normaal gesproken tussen de 80 – 120 EUR. Dit is gelukkig een redelijk makkelijke ingreep. Zie de video hieronder.

3. Slechte Batterij

Zoals we net al zeiden kan dit probleem ook te maken hebben met de kabels van je accu. Helemaal als je de multimeter hebt gebruikt en het voltage van de accu gewoon goed is dan kan dit het probleem zijn. Roest op de kabels kan ervoor zorgen dat de elektrische signalen verstoort worden en dat kan je autoalarm laten afgaan.

Accupolen schoonmaken is een redelijk makkelijk klusje dat je gewoon thuis kunt aanpakken. Daar kun je hier meer informatie over vinden. Zorg er altijd voor dat je de batterij eerst losmaakt van de electronica voordat je begint met schoonmaken.

4. Sensor Motorkapsluiting

Een motorkap moet je altijd losmaken met een sleutel of met een knop aan de binnenkant van de auto. Als de motorkap wordt losgemaakt zonder dat deze handelingen worden uitgevoerd dan kan het alarm van je auto afgaan, dat is precies wat het hoort te doen. Het kan echter ook zijn dat de sensor van de motorkapsluiting een probleem heeft en daardoor denkt dat de motorkap opengaat zonder dat dat echt gebeurd.

Een ander signaal van een sensor van de motorkap die het probleem met het alarm veroorzaakt is dat het dashboard aangeeft dat de motorkap open is terwijl dit niet het geval is. Dat zou een sterke indicator zijn van dit probleem.

Het kan zijn dat de sensor van je motorkapsluiting vuil is en dat deze gewoon moet worden schoongemaakt. Aan de andere kant kan het ook zijn dat er een draad los zit wat een storing kan veroorzaken in deze sensor. In beide gevallen is het goed om de sensor te verwijderen, deze schoon te maken en opnieuw te monteren. Zie onderstaande video voor wat hulp.

5. Slecht Alarm

Als je de bovenstaande oorzaken bekeken hebt en deze zijn allen niet het geval dan kan het heel goed zijn dat je een slecht alarm hebt. Dat is helemaal het geval als je auto nieuw is. Het kan zijn dat de bedrading bijvoorbeeld niet goed is aangesloten en dat het alarmsysteem niet de stroom krijgt die het nodig heeft.

Er vanuit gaande dat je auto nieuw is betekent dit gelukkig wel vaak dat je geen extra kosten hoeft te maken. Je auto valt onder de garantie en de dealer zal het voor je oplossen zonder extra kosten. Mocht je een oudere auto hebben en je moet het alarmsysteem laten vervangen dan betaal je ongeveer 100 – 500 EUR.

6. Schoksensoren

Een van de onderdelen van je autoalarm zijn de schoksensoren. Of, in ieder geval, de schoksensoren geven signalen door aan je autoalarm. De reden daarvoor is dat dit systeem ervoor zorgt dat iemand je autodeur niet kan open wrikken zonder dat je alarm afgaat.

Het kan echter zijn dat je schoksensoren ineens extreem gevoelig zijn. Mocht er bijvoorbeeld een kat op je motorkap springen dan kan het alarm ineens al afgaan. In dat geval is het een duidelijk geval van overgevoelige schoksensoren.

Je kunt dit natuurlijk goed zelf testen door het alarm van je auto in te schakelen en je auto vervolgens een zet te geven. Als het alarm afgaat dan is de boosdoener gevonden. Het goede nieuws is in dit geval dat het goed mogelijk is om de schoksensoren van je auto zelf opnieuw af te stellen.

Het instrument wat verantwoordelijk is voor de gevoeligheid van je schoksensoren zit onder het dashboard aan de bestuurderskant. Het instrument is zo’n 8 centimeter groot en er zit een knop op die je kunt draaien. Het zal misschien niet direct duidelijk zijn waar het zit en de handleiding van je auto kan je hierbij helpen. Als je de knop tegen de klok in beweegt dan wordt het systeem minder gevoelig. Test de auto om te zien wat een goede gevoeligheid is.

7. Vals Alarm

Mocht het zijn dat je autoalarm een keer spontaan is afgegaan dan zouden wij ons daar persoonlijk niet teveel zorgen over maken. Het kan goed zijn dat een vals alarm een keer gebeurd. Misschien stoten er iemand te hard tegen je auto aan of had het elektrische systeem even een eenmalig mankement. Er zijn tal van redenen waarom een autoalarm een keer afgaat.

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs