Alle BMW & MINI Fabrieken Op Een Rijtje


bmw fabrieken

Over BMW en MINI hebben we op deze blog al meerdere keren geschreven. Waar we het echter nog niet over gehad hebben is waar deze auto’s eigenlijk gemaakt worden. Daarom hebben we vandaag alle fabrieken van BMW die er wereldwijd zijn op een rijtje gezet. Zo weet je precies waar welke BMW vandaan komt. Eerst even een snel antwoord:

BMW heeft zes fabrieken in Duitsland, een in Oostenrijk, een enkele fabriek in Amerika, Mexico, Zuid-Afrika, India, Thailand en Brazilie, en twee in China. Verder heeft BMW vier fabrieken in Engeland, waarvan twee voor MINI en een voor Rolls Royce. BMW heeft ook een fabriek in Born, Limburg waar MINI’s worden gemaakt.

Daar is echter nog lang niet alles mee gezegd. Hieronder hebben we de landen en fabrieken op een rijtje gezet. Daarnaast hebben we bij alle fabrieken informatie gezet over welke modellen er gemaakt worden en als de informatie beschikbaar was hebben we ook de productiecapacitiet erbij gezet.

1. Duitsland

In Duitsland heeft BMW in totaal 5 fabrieken staan die zich bezighouden met de productie van auto’s. Hieronder een overzicht met de fabrieken en de verschillende doeleinden:

 • Eisenach: voor de productie van hoogwaardige carroserieen en metaalwerk voor kleinschallige series. Zij doen dit onder andere voor BMW, MINI en Rolls Royce.
 • Leipzig: de fabriek is in 2005 geopend en is zich vanaf toen gaan bezighouden met de productie van de BMW 1-serie en 2-serie. Hier worden per dag 860 auto’s van deze series geproduceerd. Daarnaast wordt er vanaf 2013 ook de BMW i3 gemaakt en vanaf 2014 ook de BMW i8. Dat brengt de totale productie van deze fabriek op 960 voertuigen per dag.
 • Munchen: de hoofdfabriek van BMW in Munchen. Deze fabriek werd geopend in 1922 en biedt vandaag de dag plek aan 7,800 medewerkers. Auto’s die hier gemaakt worden zijn de M3, 3-series sedan/touring en de PHEV van de 330e en 320e, de 4-series gran coupe, en de i4. Verder worden hier ook de meeste benzine en dieselmotoren gemaakt voor BMW’s en MINI’s. Plaatwerk valt verder ook onder de werkzaamheden.
 • Landshut: in Landshut wordt de basis voor veel nieuwe, innovatieve technologie gelegd die BMW gebruikt. Zo wordt er licht metaalwerk gedaan, houden ze zich bezig met de productie van koolstofvezel, elektrische/speciale motoren, en technologie voor zowel de binnen als de buitenkant van de auto. Verder worden er ook aandrijfassen gemaakt.
 • Regensberg: de fabriek in Regensberg is open sinds 1986. Hier wordt de 2-series gran tourer, X1 (+PHEV), X2 (+PHEV), en 1-series gemaakt.
 • Dingolfing: dit is de grootste productiefabriek van BMW in Europa. De fabriek staat hier al sinds 1973. Hier worden jaarlijks rond de 230.000 voertuigen geproduceerd. Modellen van de BMW 4/5/6/7/8-series worden hier gemaakt alsmede elektrische iX modellen. Componenten voor elektrische BMW’s en carroserieen voor Rolls Royces worden hier ook gemaakt. Daarnaast is dit de fabriek die zich bezighoudt met het maken van reserveonderdelen voor alle BMW’s.
1) Eisenach 2) Leipzig 3) Munchen 4) Landshut 5) Regensberg 6) Dingolfing

2. Oostenrijk

 • Steyr: de helft van alle motoren die er wereldwijd in een BMW of MINI zitten worden gemaakt in de fabriek in Steyr. Naast motoren houdt deze fabriek zich ook bezig met de ontwikkeling van elektrische aandrijvingen, waaronder geluidstesten en de ontwikkeling van e-drive en transmissies.
1) Steyr

3. Engeland

 • Hams Hall: Geopend in 2001. Houdt zich bezig met de productie van de BMW TwinPower Turbo benzinemotoren.
 • Oxford: Een van de grotere productielocaties van MINI in Europa. Carosserien worden hier gemaakt, maar ook worden de auto’s geverfd en in elkaar gezet.
 • Swindon: Hier wordt een groot gedeelte van het plaatswerk gefabriceerd die vervolgens voor de carosserieen van de MINI’s worden gebruikt die in Oxford in elkaar worden gezet.
 • Goodwood: In de fabriek in Goodword worden Rolls Royce’s in elkaar gezet. Rolls Royce is een onderdeel van BMW.
1) Hams Hall 2) Oxford 3) Swindon 4) Goodwood

4. Nederland

 • Born: Sinds 2014 worden in Born, Limburg, MINI’s geproduceerd door VDL Nedcar en de 5,500 medewerkers. De productie begon met de 3-deurs MINI (deze wordt ook in Oxford, Engeland gemaakt). Daarna kwam daar de MINI cabrio bij die alleen in Born wordt gemaakt. De MINI Countryman kwam in 2016 bij de productie en daar wordt ook een plug-in hybride van gemaakt.
1) Born

5. Amerika

 • Spartanburg, Zuid-Carolina: deze fabriek werd geopend in 1992 en maakt tegenwoordig 1,500 voertuigen per dag. 30% van de auto’s die hier worden gemaakt voorzien de complete Amerikaanse markt. De overige 70% wordt gexporteerd naar 125 landen. Hier worden de BMW X3, X3 M, X5, X5 M en X7 SAV, en de X4, X4 M, X6 and X6 M SAC gemaakt.
1) Spartanburg

6. Mexico

 • San Luis Potosi: Deze fabriek heeft een productiecapaciteit van 175,000 voertuigen per jaar. De complete productie bestaat uit BMW 3-series sedan en BMW 2-series coupe.
1) San Luis Potosi

7. Zuid-Afrika

 • Rosslyn: 85% van de auto’s die in deze fabriek gemaakt worden zijn bedoeld voor export naar andere landen. De fabriek maakt 75,000 voertuigen per jaar en maakt alleen auto’s uit de 3-series.
1) Rosslyn

8. India

 • Chennai: Deze fabriek is geopend in 2007 en houdt zich bezig met de productie van de BMW 3-series, BMW 3-series gran turismo, BMW 5-series, BMW 6-series gran turismo, BMW 7-series, BMW X1, BMW X3, BMW X4, BMW X5, BMW X7 en MINI Countryman.
1) Chennai

9. China

 • Dadong: de Chinese fabriek in deze regio maakt, samen met de fabriek in Tiexi, zo’n 650,000 voertuigen per jaar. Een groot gedeelte van deze voertuigen is bedoeld voor de Chinese markt. In Dadong worden onder andere de 5-series Li, 5-series PHEV E-range Extension en de iX3 gemaakt.
 • Tiexi: Deze fabriek opende zijn deuren in 2012 en tegenwoordig worden er de X1 (+PHEV),X2 en 1-series sedan gemaakt.
1) Dadong 2) Tiexi

10. Brazilie

 • Araquari: Dit is een van de kleinste BMW fabrieken met een jaarlijkse capaciteit van 30,000 voertuigen. Deze fabriek maakt de BMW 328i ActiveFlex. Dat is een BMW die speciaal voor de Braziliaanse markt gemaakt is.
1) Araguari

11. Thailand

 • Rayong: In deze fabriek wordt de 2-series, 3-series, 5-series, 7-series, X1, X3, X5, en X7 geproduceerd voor een groot gedeelte van Azie. Daarnaast worden hier verschillende BMW motorfietsen gemaakt en maken ze onderdelen voor het Aziatische continent.
1) Rayong

Bronnen

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs