Alcantara Reinigen, Hoe Doe Je Dat Goed?


Rubber auto insmeren

Alcantara is een synthetische stof die vaak voor bekleding in de auto wordt gebruikt. Niet alleen stoelbekleding maar ook het dashboard en zelf het stuur kan worden bekleed met Alcantara. Deze stof is zo sterk dat het erg lang mee gaat. En omdat het lang mee gaat zal het zeker voorkomen dat er vlekken op deze stof komen. Deze stof kan je heel goed reinigen, het is slijtvast! Zeker ook met kinderen in de auto, waar wel eens gegeten en gedronken wordt zal de stof van de auto vuil worden. Hoe kun je alcantara dan het beste reinigen?

Alcantara reinigen kan op verschillende manieren. Eén daarvan is het gebruik van een professioneel middel voor alcantara. Stofzuig eerst de alcantara, zodat stof, zand en vuil is verwijderd. Breng het middel aan op de vlek en met een zachte borstel wrijf je voorzichtig over de vlek. Haal overtollig middel en vuil weg met een microvezeldoekje.

Alcantara is een sterke, synthetische stof maar deze kan je het best met een zachte hand schoonmaken.

Lees ook: Autoleer Schoonmaken, Waarmee En Hoe Vaak?

Alcantara Reinigen In De Auto

Wanneer je Alcantara in de auto wilt reinigen dan kun je het best even bekijken hoe de vlek eruit ziet. Zijn het vlekken van limonade, brood met kaas vlekken of een vetvlek bijvoorbeeld. Zijn er veel kruimels in de auto of zand, en waar zitten allemaal vlekken zodat je gelijk alle vlekken kunt verwijderen. Je hoeft dan maar één keer goed wat tijd te besteden aan het reinigen van de alcantara in de auto. Het blijft en is niet de allerleukste klus, die jij je kunt voorstellen, denk ik.

Reinigen Bekleding Van Je Auto

Hoe ga je het best te werk met het schoonmaken van Alcantara in de auto?

 • Weghalen van etenswaren die vlek veroorzaken
  ‘Schep’ eerst de materialen, die de vlek veroorzaken, van de bekleding. Dat kunnen stukjes uitgekauwd brood, pindakaas klodders en bijvoorbeeld gesmolten snoepjes uit de kindermond of laten vallen stukjes ei, zijn. Daarna zuig je de omgeving van de vlek goed zodat er tijdens het schoonmaken geen krassen komen van bijvoorbeeld zand of andere scherpe dingen.

Nu kun je kiezen uit verschillende producten. Mijn voorkeur gaat als eerste uit naar:

 • Warm water en borstel
  Warm water en een speciale zachte borstel voor meubelstoffen en een microvezeldoekje zijn dé attributen die je nodig hebt. (Bij vetvlekken heeft warm wateren een microvezeldoek alleen, weinig zin en kun je door naar de volgende oplossing). Microvezeldoekjes maken echt heel veel schoon met alleen water! Een borstel zorgen ervoor dat de vlek wordt losgemaakt. Een ideale combi!

  Veel vlekken kunnen worden verwijderd door lekker warm water op de vlek spuiten met een plantenspuit of druppel wat water op de vlek. Borstel, met een zachte borstel, dan de vlek los en neem het op met de microvezeldoek. Borstel zachtjes, rag niet over de vlek heen. Eenmaal opgeloste vuil duw je gemakkelijk weer in de vezels en ontstaan er andere of grotere vlekken. Laat het drogen en bekijk of ‘gewoon’ warm water zijn werk heeft gedaan. Laat het water even drogen, anders kun je niet goed zien of de actie gewerkt heeft.

  Is de bekleding erg vuil dan zou ik de omgeving ook meenemen met de schoonmaakbeurt, anders kun je een schone plek krijgen en kan de omgeving donker van het vuil zijn.
 • Speciale Alcantara schoonmaakmiddelen
  Er zijn middelen in de handel die speciaal geschikt zijn om alcantara te reinigen, bij bol.com kan je kiezen uit meerdere producten. Dit zijn ook dure middelen. Daarentegen doe je ook lang met zo een fles omdat je, denk ik, af en toe een vlek moet verwijderen…

  Spuit het middel op de vlek en borstel met een zachte borstel het vuil los. Dit gaat een beetje schuimen. Doe dit zachtjes om zo min mogelijk verschil te krijgen met de schone alcantara, in de omgeving van de vlek. Wanneer het vuil is opgelost, kun je het best met een microvezeldoekje het vuil en overtollig reinigingsmiddel opnemen. Laat het drogen en bekijk het resultaat. Misschien, en dat ligt aan de vlek, moet je de handeling herhalen.

  Ook hier geld: heb je een wat vuile bekleding en wil je de vlek alleen weghalen dan bestaat de kans op een schone ‘witte’ plek, waarvan de omgeving donker is. Maak dan de hele omgeving schoon van de vlek.
 • Schoonmaakazijn
  Dan zijn er mensen die zweren bij schoonmaakazijn. Ik heb het zelf niet gedaan maar kan mij voorstellen dat dit ook een product is die zou kunnen werken. Ook hier maak je de omgeving schoon door de bekleding goed te zuigen.

  Doe een scheutje azijn in een kopje en doe daar wat warm water bij. 1 deel azijn op 5 delen water bijvoorbeeld. Wrijf de vlek met dit mengsel in en wrijf met de zachte borstel over de vlek. Wanneer het vuil is opgelost kun je met een microvezeldoekje, (mijn ‘alles hulp’) het vuil weghalen. Duw niet te hard op het vuil want dan druk je het vuil weer tussen de vezels en mag je nog een keer het hele proces herhalen.
  Is de vlek bijna weg dan kun je dit proces nogmaals herhalen.

Wat Niet Te Doen Bij Schoonmaken Van Alcantara

Er zijn producten die je beter niet kunt gebruiken bij Alcantara maar ook bij andere stoffen niet.Dit, omdat het schadelijk is voor de stoffen of omdat het in eerste instantie de vlek verwijderd lijkt te zijn maar de vlek ook weer snel vuil wordt. Ik leg het je uit:

alcantara reingen
 • Allesreiniger
  Een allesreiniger kun je het best alleen op gladde oppervlakte gebruiken zoals tegels, het aanrecht of (een beetje en verdunt) op vloeren. Dit kun je er gemakkelijk met water afspoelen. Zeep wordt op gladde ondergronden, nergens vast gehouden.

  Een allesreiniger is een zeep. Zeep schuimt. Zeep gaat dus altijd schuimen wanneer er overheen wordt gewreven om vlekken uit stoffen (zowel natuurlijke stoffen als synthetische) te halen. Het schuim gaat tussen de vezels in zitten en kan erg moeilijk weer verwijderd worden.

  De vlek lijkt in eerste instantie opgelost te zijn. Nadat deze zeep is opgedroogd, zal deze zeep ook weer vuil aantrekken. Zeep is een vettige substantie en daar zullen gemakkelijk weer vuildeeltjes als stof, pluisjes en andere zaken, aan vast kleven. Zo heb je in no time weer een vlek op dezelfde plek.

  Zeep krijg je echt heel moeilijk uit stof, dus begin er niet aan! Je moet liters water gebruiken om zeep uit stoffen te krijgen. Je wasmachine draait niet voor niets een anderhalf uur of langer…
 • Chloor of bleek
  Ja, de vlek zal met Chloor of bleek, best wel kunnen verdwijnen, maar de kleur van de bekleding ook. Chloor of bleek, zoals de naam al zegt, bleekt de kleuren, ze verdwijnen als het ware. Wanneer je dit hebt gedaan, of van plan bent, dan krijg je een keurige witte plek op jouw alcantara, in auto. Ziet er schoon uit dat wel, en je kunt het dan maar beter als een creatieve plek beschouwen. Deze ‘witte’ vlek gaat nooit meer weg.

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs