Airco Van Auto Stinkt: 5 Geuren & Oplossingen


airconditioning auto

Als je airconditioning van je auto stinkt dan is dat natuurlijk hartstikke vervelend en wil je dit zo snel mogelijk opgelost hebben. In dit artikel bespreken we de vijf verschillende geuren die je kunt ruiken en hoe je dit het beste kunt oplossen. Hieronder eerst even een snel antwoord.

Als de airco van de auto stinkt dan wordt dit meestal veroorzaakt door ophoping van vuil en stof in de luchtinlaat van de airconditioning. Als eerste is het belangrijk om het interieurfilter van je auto te vervangen. Als dit gebeurd is dan spray je een reinigingsspray in de ventilatoren van je auto. Vervolgens zet je de airco tien minuten aan en sluit je de deuren. Laat de auto hierna vijf minuten goed luchten.

Nu je dit weet wordt het tijd om hier dieper op in te duiken. Hieronder bespreken we eerst in het kort hoe een airco werkt zodat je weet hoe de problemen en de oplossingen in elkaar zitten. Daarnaast bespreken we de vijf verschillende geuren waar je last van kunt hebben, de oorzaken en ook de oplossingen. Tot slot bespreken we hoe je een airconditioning kunt reinigen en hoe je ervoor kunt zorgen dat de geuren nooit meer terugkomen. Lees snel verder!

Hoe Werkt Een Airco?

Een airconditioning werkt in vier simpele stappen. Als eerst vloeit er koelvloeistof door verschillende onderdelen van de airconditioning. Tijdens dit proces veranderd het van een vloeistof onder hoge druk naar een vloeistof onder lage druk. Daardoor veranderd het van een vloeistof naar een gas.

Dit gekoelde gas stroomt de auto in en neemt daar de warmte in de auto op. Daardoor wordt de lucht gekoeld. Het vocht wat het uit de lucht haalt is de vloeistof die je aan de onderkant van de auto ziet lekken als alles goed werkt. Echter, dit systeem kan natuurlijk ook vervuild raken en dat kan een stank in je auto veroorzaken.

5 Soorten Stank

In totaal zijn er vijf verschillende soorten geuren die ervoor kunnen zorgen dat je auto stinkt. Elke specifieke geur heeft een eigen oorzaak en natuurlijk ook een eigen oplossing. Laten we daar hieronder eens naar kijken.

Vlakke, Stoffige Geur

De eerste geur is ook gelijk de meest voorkomende geur. We zouden dit willen omschrijven als een vlakke of stoffige geur. Deze geur wordt over het algemeen veroorzaakt door een ophoping van stof en bacteriën in de airconditioning zelf. De boosdoener is hier de filter van de airco.

Dit probleem is heel erg makkelijk op te lossen door het filter van de airco te vervangen. Het is aan te raden dit een keer in het jaar te doen of elke keer als je 30.000 kilometer op de teller hebt gezet.

Kosten: het vervangen van een interieurfilter kost tussen de 10 – 150 EUR afhankelijk van het model en het type auto wat je hebt.

Muffe Geur

Als je meer last hebt van een muffe geur dan komt dat waarschijnlijk doordat er vuil en stof zijn opgehoopt in de luchtinlaat van je airco. Dit zorgt ervoor dat water en vocht niet goed meer kunnen ontsnappen en dat zorgt natuurlijk weer voor problemen omdat dit bijvoorbeeld schimmel kan veroorzaken.

Het grootste probleem hier is dat dit vuil zich ophoopt om de verdamper van je airco. Je kunt de verdamper van je aico zelf reinigen (daar kijken we zo naar) of je kunt dit overlaten aan de vakmensen.

Als je geen water onder je auto ziet lekken als de airco hard aan het werk is dan betekent dat dat de afvoer van je verdamper verstopt is met vuil, bladeren en stof. Dit kan een ander gevolg zijn van de muffe geur. In het instructieboekje van je auto vind je de afvoerlocatie.

Als je deze afvoer wilt ontstoppen zul je er iets in moeten stoppen om het vrij te maken van het vuil. Denk dan bijvoorbeeld aan een dunne, flexibele metalen staaf. Een metalen kleerhanger die je in de juist vorm kan verbuigen is een idee. Vervolgens steek je deze in de afvoer en beweeg je het heen en weer. Als alles goed gaat komt het vuil er nu uit.

Kosten: gratis als je zelf even de tijd neemt. Ergens tussen de 20 – 50 EUR als de garage het doet.

Chemische Geur

Als je een chemische geur ruikt dan gaat dit vaak gepaard met een muffe geur. Dit is vaak een indicatie van het feit dat de verdamper van je airco koelvloeistof aan het lekken is. Als je hoort dat de ventilator van je airco aan het werk is, maar er komt bijna geen lucht uit je airco, dan komt dat doordat de vloeistof stof en vuil heeft verzameld in de verdamper wat ervoor zorgt dat de lucht er moeilijk doorheen kan stromen.

Kosten: De verdamper zit meestal achter je instrumentenpaneel en daardoor kun je deze reparatie het beste overlaten aan een garage.

Zoete Geur

Een andere geur waar je last van kunt hebben is een zoete geur. Dit gaat vaak gepaard met een ietwat slijmerige laag die op de binnenkant van je ramen kan achterblijven als de koele lucht van de airconditioning verdampt. Dit betekent dat een kachelkraan koelvloeistof lekt in de leidingen van de airco. Een nieuwe kachelkraan installeren is lastig en kun je vaak het beste aan de garage overlaten.

Kosten: tussen de 150 – 250 EUR

Brandende Of Andere Geuren

Als je een brandende of andere soort geur in je auto ruikt dan komt dit waarschijnlijk door problemen onder je motorkap. Dit heeft niet met de airconditioning te maken. De airconditioning zuigt in dit geval alleen maar de lucht van onder de motorkap en dat zorgt ervoor dat je de geur zo sterk ervaart.

Kijk in dit geval onder de motorkap of je bijvoorbeeld olie of een andere vloeistof ziet lekken die niet van je airconditioning vandaan komen. Reparaties kun je in dit geval het beste overlaten aan de garage als je moeite hebt het probleem te lokaliseren.

Hoe Reinig Je Een Airco Zelf Het Meest Efficient

Als eerste is het belangrijk om de ventilatoren (aan de binnenkant van je interieur) van je airconditioning in de auto zelf schoon te maken. Dit doe je door een kleine borstel te pakken die je makkelijk door de gaten van je airconditioning kunt stekken. Doe hier wat reinigingsmiddel op en schrob het vuil en het stof wat er in de airco zit goed eruit. Doe dit zowel aan de bestuurderskant, in het middenconsole en de passagierskant.

Als je de airconditioning in het interieur hebt gereinigd dan wordt het tijd voor het grondig reinigen van de interieurfilter van je airco. Deze kun je vinden door panelen los te maken onder het dashboard aan de passagierskant. Hoe je dit het beste doet staat in de handleiding van je auto. Natuurlijk kun je dit ook laten doen door een garage.

Als je de filter eruit hebt gehaald dan moet je, voordat je de nieuwe filter installeert, er ook voor zorgen dat de behuizing van de filter weer goed schoon is. Het laatste wat je wilt is een nieuwe filter installeren in een vieze behuizing.

Tot slot is het belangrijk om alle bacteriën en stof die diep in je airco zitten te verwijderen. Dit doe je het beste door gebruik te maken van een aircospray zoals deze reinigingsspray die je makkelijk op Bol.com kunt bestellen.

Je spuit deze spray vanuit je interieur in de ventilatoren van je airco. Vervolgens zet je de airconditioning maximaal aan en sluit je de deuren voor tien minuten. Stap zelf wel uit de auto aangezien de spray natuurlijk redelijk giftig is. Als de tien minuten voorbij zijn dan open je de deuren en laat je de auto vijf minuten luchten. Als alles goed is dan is je airco nu volledig gereinigd en ruik je geen muffe geur meer.

Een Stinkende Geur Voorkomen

Naast het reinigen van je airconditioning is het vanaf nu ook verstandig om preventief om te gaan met je airconditioning. Zo voorkom je dat je de stinkende geur vaker gaat tegenkomen.

Een van de makkelijkste dingen die je kunt doen is het regelmatig reinigen van de binnenkant van je auto. Als er weinig stof in de binnenkant van je auto aanwezig is dan kan er ook weinig terechtkomen in de airconditioning. Dit is vaak al op te lossen door de auto eens in de maand te stofzuigen.

Zorg er daarnaast voor dat je de airco minimaal 10 minuten per week even aanzet. Dit voorkomt ophoping van stof en vuil. Daarnaast is het verstandig om je auto een keer per jaar te laten controleren op je airconditioning. Dit kun je doen als de auto een grote beurt krijgt. Vaak worden de luchtfilters dan gelijk voor je vervangen en dat zorgt er eigenlijk altijd voor dat je geen stinkende geur meer zal tegenkomen.

Redactie Gasplank.nl

Ik ben Stefan, de eigenaar en schrijver van GasPlank.nl! Of je nu van plan bent een nieuwe of tweedehands auto te kopen, gedetailleerde specificaties van je huidige auto wilt weten of je auto goed wilt onderhouden, wij helpen u graag verder!

Nieuwste blogs